Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 


Alcohol laat sporen na in DNA bij jongeren

Een voorlopige studie onder leiding van een onderzoeker van de UPV/EHU van de Universiteit van Baskenland in samenwerking met de Autonome Universiteit van Nayarit , Mexico, ontdekt dat weekend alcohol drinken invloed kan hebben op het DNA.

Een studie begonnen in Mexico in samenwerking met universitaire studenten analyseerde het effect van alcoholconsumptie tijdens het weekend op de celmembraanlipiden en het genetische materiaal of DNA. Tot nu toe is de schade aan de cellen in de vroege stadia van alcoholmisbruik nooit gedocumenteerd. De meeste van de studies werden uitgevoerd in een later stadium met mensen die al verslaafd waren aan alcohol. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift 'Alcohol'.

De schadelijke consumptie van alcoholische dranken is een mondiaal probleem en vormt een belangrijk gezondheids-, sociaal en economisch probleem. Volgens de gegevens van de "World Health Organisation' is alcohol verantwoordelijk voor 2,5 miljoen doden per jaar wereldwijd waarvan 320.000 jongeren tussen de leeftijd van 19 en 25. Het veroorzaakt schade dat verder gaat dan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de drinker. De effecten van alcoholmisbruik zijn grotendeels bestudeerd op mensen die reeds lange tijd verslaafd waren aan alcohol en die symptomen vertoonden variërend tussen verschillende vormen van kanker, depressie en aandoeningen van het zenuwstelsel. Deze studie is baanbrekend omdat zij het effect van alcohol op jonge, gezonde mensen wil blootleggen.

Het idee van het bestuderen van het oxidatief effect van alcoholgebruik kwam wanneer de onderzoeker Adela Rendon die lezingen gaf aan de afdeling 'Clinical Biochemistry aan het National Polytechnic Institute" in Mexico constateerde dat veel studenten op maandagmorgen een gebrek aan aandacht en algehele malaise vertoonden te wijten aan de alcohol die ze hadden gedronken tijdens het weekend. De onderzoeker stelde voor dat ze de effecten van het overmatig alcoholgebruik (door de studenten als onschadelijk beschouwd) op hun organen zouden onderzoeken.

De studenten raakten betrokken in het project waaraan Jesús Velázquez (Autonome Universiteit van Nayarit , Mexico ) ook deelnam en na de nodige administratieve vereisten en met de hulp van experts in diverse enquêtes en analyses werd het doel van het onderzoek aangegeven: oxidatieve schade veroorzaakt door de consumptie van alcoholische drank bij jongeren onderzoeken.

De studenten werden in twee groepen verdeeld: een controlegroep bestaande uit studenten die niet dronken en de werkgroep van personen die dronken tijdens het weekend. Om ervoor te zorgen dat ze gezonde individuën gingen onderzoeken, zonder enige andere ziekte of verslaving die de resultaten van de studie zouden kunnen veranderen, ondergingen de studenten een bloedonderzoek. De leeftijd van de leerlingen varieerde tussen 18 en 23 en de gemiddelde consumptie van alcohol was 118 g of een liter en een half bier.

De activiteit van het enzym alcohol dehydrogenase, verantwoordelijk voor het metaboliseren van ethanol in acetaldehyde, aceton en acetoacetaat, werd gemeten. Oxidatieve schade wordt geëvalueerd door een biochemische test TBARS (types die reageren op barbituurzuur ) en weerspiegelt de lipidenperoxidatie die het membraan beïnvloedt door de impact niet alleen van de ethanol in het bloed maar ook van de acetaldehyde geproduceerd door de werking van het enzym op ethanol. Daarom zijn er minstens twee mogelijkheden door dewelke vrije radicalen worden gevormd die de integriteit van het celmembraan kunnen beschadigen .

Hoewel de onderzoekers verwachtten om oxidatieve schade vinden werden ze verrast door het resultaat zoals Adela Rendón uitlegt. "We zagen dat degenen die dronken twee keer zoveel aanhoudende oxidatieve schade vertoonden dan de groep die geen alcohol had verbruikt ," en ze besloten door te gaan met een test om te zien of het DNA ook werd beïnvloed: de komeet test. Zij extraheerden de kern van de lymfocytische cellen in het bloed en onderworpen die aan een elektroforese.

"Het interessante is dat wanneer de chromatine niet goed dicht is, indien het DNA is beschadigd, het een halo achterlaat " genaamd, " de comeetstaart. " De chromatine van de blootgestelde groep liet een kleine halo achter maar groter dan die van de controlegroep. Om precies te zijn bleek uit de resultaten schade bij 8 % van de cellen in de controlegroep en 44 % bij die van de blootgestelde groep. De blootgestelde groep had 5,3 keer meer beschadigde cellen.

Om het bestaan ​​van aanzienlijke schade aan het DNA te kunnen bevestigen moet de komeetstaart groter zijn dan 20 nm en dat was niet het geval. "Gelukkig " merkte de onderzoeker op, "maar het feit is dat wij geen schade hadden verwacht omdat de proefpersonen niet voor zeer lang waren blootgesteld aan alcohol en ook geen chronische drinkers waren." De wijze waarop alcohol onze DNA beïnvloedt is nog niet bekend. De volgende stap zou zijn het opnieuw bekijken van chromatine en het gedrag van complexe mechanismen zoals de histonen bij deze personen bestuderen.

"Als we praten over alcoholmisbruik bij de jeugd hebben wij het over jongeren die alcohol drinken zonder dat ze verslaafd raken. Verslaving gaat om een ​​meer complexe kwestie sociaal en psychologisch gesproken. Dit is sociale alcoholmisbruik ," zei de onderzoeker, " die schade veroorzaakt op lange termijn waarvan wij ons wel bewust moeten zijn."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats