Gewichtig probleem: combinatie stress en vette voeding veroorzaakt vertraagde stofwisseling bij vrouwen


Inschatting studie: dagelijks effect kan oplopen tot bijna 11 pond per jaar

COLUMBUS, Ohio - Volgens een nieuwe studie bij vrouwen zouden een of meer stressmomenten, één dag vóór het eten van een enkele vette maaltijd, de stofwisseling kunnen vertragen en hiermee kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

Onderzoekers vroegen de deelneemsters naar stressfactoren van de vorige dag, voordat zij een maaltijd kregen dat uit 930 calorieën en 60 gram vet bestond. Daarna werd door de wetenschappers het stofwisselingspercentage gemeten - hoe lang het duurt voordat de vrouwen calorieën en vet verbranden - en deden metingen van bloedsuiker, triglyceriden, insuline en het stresshormoon cortisol.

De vrouwen die tijdens het onderzoek een of meer stressmomenten van de vorige dag hadden opgegeven, verbrandden in de 7 uur na het eten van een vette maaltijd gemiddeld 104 calorieën minder dan de vrouwen zonder stress - een verschil dat kan resulteren in gewichtstoename van bijna 11 pond in een jaar.

De vrouwen met stress hadden ook een hoger insulineniveau, dat bijdraagt aan het opslaan van vet, en minder vetoxidatie - de omzetting van grote vetmoleculen naar kleinere moleculen die als brandstof gebruikt kunnen worden. Vet dat niet verbrand wordt, wordt opgeslagen.

"Dit betekent uiteindelijk dat stress kan leiden tot gewichtstoename," zegt Jan Kiecolt-Glaser, professor in de psychiatrie en psychologie van The Ohio State University en hoofdauteur van de studie. "Uit andere gegevens leerden we dat we door stress eerder geneigd zijn om verkeerd voedsel te eten, en uit onze gegevens blijkt dat we, als we verkeerd voedsel eten, neigen naar gewichtstoename omdat we minder calorieën verbranden."

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen met stress en andere stemmingswisselingen een hoger risico lopen op overgewicht of obesitas. Onze studie, zeggen de onderzoekers, blijkt op z'n minst één voorbeeld te zijn van dit verband.

Het onderzoek is gepubliceerd in de uitgave Biological Psychiatry.

De studie werd uitgevoerd onder 58 vrouwen van gemiddeld 53 jaar, en bestond uit twee analysedagen in Ohio State's Clinical Research Center. Om gedurende 24 uur de voedselinname te reguleren voordat de vette maaltijd werd gegeten, kregen de deelneemsters de dag ervoor drie standaard maaltijden, én de opdracht om 12 uur vóór het onderzoek niets te eten of te drinken.

Op de dag van aankomst vulden de deelneemsters diverse vragenlijsten in over depressieve symptomen en lichaamsbeweging en werden geïnterviewd over stressmomenten van de vorige dag. Bij analysedag 1 werd door 31 vrouwen minimaal één stressmoment van de dag ervoor gemeld, en 21 meldden stressmomenten op beide analysedagen. Door zes vrouwen werd geen stress vermeld.

De opgegeven stressmomenten waren meestal persoonlijk van aard: ruzie met collega's of partners, onenigheid met vrienden, problemen met de kinderen of werkdruk.

De maaltijd van het onderzoek bestond uit eieren, kalkoensaucijs, crackers en saus - in calorieën en vet ongeveer gelijk aan een flinke dubbele hamburger met friet bij een snackbar. De deelneemsters moesten de hele maaltijd binnen 20 minuten opeten.

"Dit is geen uitzonderlijk verschil in voedsel vergeleken bij wat velen van ons zouden nemen als we haast hebben en niet thuis eten," zegt Kiecolt-Glaser, tevens directeur van het Institute for Behavioral Medicine van Ohio State.

De controle voor de vergelijking bij dit willekeurige onderzoek was dat één maaltijd bestond uit verzadigd vet en de andere had een hoog gehalte aan andersoortig vet: zonnebloemolie bestaand uit onverzadigd vet, wat in verband gebracht wordt met een scala aan gezondheidsvoordelen.

"We hadden het vermoeden dat verzadigd vet meer impact zou hebben op de stofwisseling van vrouwen, maar uit onze studie bleek dat beide vette maaltijden hetzelfde resultaat hadden wat betreft het effect van stress op het energieverbruik," zei Martha Belury, professor menselijke voeding van Ohio State en medeauteur van het onderzoek.

Tijdens een rustpauze van 30 minuten vóór de maaltijd werd het energieverbruik - of calorieverbranding door de omzetting van voedsel naar energie - getest. Direct nadat de vrouwen gegeten hadden werd hun stofwisselingspercentage gemeten, 7 uur achter elkaar, ieder uur, 20 minuten lang. De onderzoekers konden dit meten door apparatuur te gebruiken dat de luchtstroom bij ingeademde zuurstof en de uitgeademde kooldioxide registreerde.

"Door de gasuitwisseling te meten, kunnen we het stofwisselingspercentage vaststellen: hoeveel energie hun lichaam tijdens de meetperiode nodig heeft," zei Belury. "De deelneemsters verbrandden minder calorieën tijdens die 7 uur na de maaltijd als ze een dag vóór de maaltijd met een stressfactor te maken hadden."

De onderzoekers namen ook verschillende bloedmonsters, "zodat we gedurende de dag de stofwisseling konden volgen na het eten van de vette maaltijd," zegt Kiecolt-Glaser.

Het effect van stress op verhoogde insuline had een tijdsfactor: insuline steeg snel na het eten van de vette maaltijd en zakte dan na 90 minuten tot ongeveer het insulineniveau van niet-gestressde vrouwen.

Het stofwisselingspercentage werd niet alleen beïnvloed door een voorgeschiedenis van depressie; depressie gecombineerd met verschillende stressfactoren leidde tot een onmiddellijke verhoging van triglyceriden na de maaltijd. Triglyceriden vormen een soort vet in het bloed, en hoge niveaus worden in verband gebracht met een risico op hart- en vaatziekten.

"Met depressie ontdekten we een toegevoegde factor. Bij vrouwen die de dag tevoren stress hadden én een voorgeschiedenis van depressie, piekten de triglyceriden na de maaltijd het hoogst," zei Kiecolt-Glaser. "De dubbele last van een voorgeschiedenis van depressie én dagelijkse stressfactoren was een hele slechte combinatie."

De onderzoekers zijn terughoudend om hun onderzoek uit te breiden met mannen, omdat mannen meestal meer spieren hebben dan vrouwen, wat hun stofwisselingsgehalte zou kunnen beïnvloeden, zegt Belury.

Maar deze uitkomst geeft absoluut meer motivatie om gezond voedsel in de buurt te houden.

"We weten dat we de stressfactoren in ons leven niet altijd kunnen vermijden, maar één maatregel die we kunnen nemen is om te zorgen voor een keur aan gezond voedsel in onze koel- en voorraadkast, zodat áls er stress opdoemt, we naar iets gezonds kunnen grijpen in plaats van te gaan voor de gemakkelijkste, maar vetste keuze," zegt Belury.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats