Nieuws

 

Studie vindt dat ADHD en trauma vaak hand in hand gaan


Kinderen met ADHD ervaren meer tegenslagen dan hun leeftijdgenoten.

Vancouver, British Columbia - Wanneer kinderen worstelen met concentratie, met de controle over hun gedrag en het stil zitten, kunnen ze worden bestempeld met ADHD. Volgens een studie gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van Pediatric Academic Societies (PAS ) in Vancouver, British Columbia, Canada, mag het hier niet stoppen voor clinici .

Onderzoekers vonden dat kinderen met ADHD meestal getraumatiseerd zijn door armoede, echtscheiding, drugsmisbruik en geweld binnen de familie.

"Onze bevindingen suggereren dat kinderen met ADHD een aanzienlijk hogere mate van trauma hebben ervaren dan tijdsgenoten zonder ADHD," aldus hoofdauteur Nicole M. Brown, MD, MPH, MHS, FAAP. "Onderzoekers richten zich meestal op ADHD als de primaire diagnose en denken niet aan de mogelijke aanwezigheid van een trauma('s), wat van invloed kan zijn op de behandeling."

Dr Brown en haar collega's analyseerden gegevens van de 2011 National Survey of Children's Health. Ze selecteerden 65,680 kinderen tussen 6- en 17 jaar van wie de ouders vragen beantwoordden i.v.m. de ADHD diagnose, ernst en medicijngebruik en negen negatieve ervaringen uit de kindertijd (ACE) : armoede, echtscheiding, overlijden van een ouder/voogd, huiselijk geweld, burengeweld, mishandeling, opsluiting, familiale psychische aandoeningen en discriminatie.

Ongeveer 12 procent van de kinderen werden gediagnosticeerd met ADHD. Hun familieleden vermeldden een hogere prevalentie van ACE ervaringen dan de ouders van kinderen zonder ADHD.

Ouders van kinderen met ADHD meldden een hoger aantal aan negatieve ervaringen uit de kindertijd In vergelijking met kinderen zonder ADHD; 17 procent van de kinderen met ADHD hadden vier of meer ACE's in vergelijking met 6 procent van de kinderen zonder ADHD .

Kinderen die te maken hadden met vier of meer ervaringen hadden bijna drie keer meer kans op het nemen van ADHD medicatie in vergelijking met kinderen met drie of minder ervaringen. Kinderen met vier of meer ervaringen hadden ook meer kans op een relatief milde tot ernstige ADHD in vergelijking met kinderen met drie of minder ACE's.

"Kennis over de prevalentie en soorten ervaringen die kinderen met ADHD gehad hebben kan helpen bij de inspanningen om de trauma('s) aan te pakken en in het verbeteren van ADHD screening, diagnostische nauwkeurigheid en beheer van het probleem," zei Dr Brown, assistent-hoogleraar kindergeneeskunde, Divison of General Pediatrics, The Children's Hospital in Montefiore, Albert Einstein College of Medicine, New York.

" Pediatrische medici moeten screening overwegen van ongunstige ervaringen uit de kindertijd bij kinderen die ze verdenken van ADHD en één op feiten gebaseerde behandeling plannen voor deze ACE kinderen," besloot zij.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats