Nieuws

 

MRI toont verstoorde verbindingen in de hersenen van jongeren
met ADHD


Oak Brook, Illinois - Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat kinderen en adolescenten met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) verstoorde verbindingen hebben tussen verschillende gebieden van de hersenen die zichtbaar zijn op rust-fase functionele magnetische resonantie imaging (rfMRI). De resultaten van dit onderzoek zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

De bevindingen wijzen op het potentieel van rfMRI om te helpen bij een objectief nauwkeurige, vroege diagnose van een aandoening die ongeveer 5 procent van de kinderen en jongeren wereldwijd beïnvloedt.

ADHD is een stoornis die wordt gekenmerkt door niet bij de leeftijd passende graad van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Functionele MRI studies, die de hersenactiviteit meten wanneer een persoon gefocust is op een bepaalde taak, duiden op het frontostriataal circuit van de hersenen, een verzameling van zenuwbanen in de frontale kwab van de hersenen dat gedrag helpt controleren. Echter de specifieke hersenfysiologie verantwoordelijk voor ADHD blijft slecht begrepen.

Voor deze nieuwe studie gebruikten de onderzoekers rfMRI, een relatief nieuwe techniek die de neurale functie beoordeelt wanneer de hersenen niet gericht zijn op een specifieke taak. De techniek is functioneel bij het verkennen van de hersenen en hun functionele organisatie die los staat van het uitvoeren van taken.

De onderzoekers vergeleken rfMRI resultaten van 33 jongens met ADHD in de leeftijd van 6 tot 16, met die van 32 op dezelfde leeftijd, gezonde controlegroep. Ze gecorreleerd de MRI-bevindingen met de resultaten van tests van uitvoerende functies, een term voor de set van mentale processen die betrokken zijn bij de planning, organisatie, time management en het reguleren van emoties, en andere zaken. Mensen met ADHD hebben vaak een abnormale uitvoerende functie.

De resultaten toonden aan dat de patiënten met ADHD een veranderde structuur en functie in gebieden van de hersenen hebben, zoals de orbitofrontale cortex, die vooral betrokken is bij de cognitieve verwerking van de strategische planning en de globus pallidus, dat betrokken is bij de uitvoerende remmende controles.

"Onze studie suggereert dat de structurele en functionele afwijkingen in deze gebieden van de hersenen kan leiden tot het aandachtstekort en hyperactiviteit van de patiënten met ADHD, en we doen verder onderzoek op hun correlatie met de klinische symptomen," zei Qiyong Gong, MD, Ph.D ., een neuro-radiologist van de afdeling Radiologie van het Westen China Ziekenhuis van Sichuan University in Sichuan, China. "Onze voorlopige resultaten tonen het verband tussen bevindingen uit beeldvorming en symptomen."

De onderzoekers vonden ook afwijkingen in de verbindingen tussen rusttoestand hersennetwerken geassocieerd met uitvoerende dysfuncties. Deze afwijkingen tonen meer verspreide veranderingen in hersenen bij ADHD dan eerder was aangetoond, aldus dr. Gong.

Onderzoek van de associatie tussen hersenactiviteit en uitvoerende functies kan nuttig zijn in een betere karakterisering van patiënten met ADHD en het begrijpen van de pathofysiologie van de aandoening, volgens Dr Gong.

"Onze resultaten suggereren dat de potentiële klinische bruikbaarheid van de rfMRI verandert richting nuttige diagostiek, welke kunnen helpen bij de diagnose en bij het toezicht op progressie van de ziekte en kunnen bijgevolg in de toekomst tijdig informeren voor klinische interventie," zei hij.

Dr Gong geeft aan dat grotere studies nodig zijn om de resultaten te valideren. De onderzoekers zijn ook van plan om veranderingen in connectiviteit in de tijd bij ADHD-patiënten te bestuderen naast het verkennen van de mogelijke verschillen van functionele connectiviteit tussen de klinische subtypes van ADHD, zoals onoplettendheid en hyperactiviteit.

De ADHD studie maakt deel uit van een groter project van de groep van Dr Gong bij Huaxi MR Research Center van de West China Hospital om MRI’s diagnostische en prognostische potentieel bij psychiatrische stoornissen te onderzoeken.

Vertaald door Ingrid Graafland



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats