De klimaatverandering wordt niet alleen veroorzaakt door de atmosfeer vindt nieuwe Rutgers studie

De studie gepubliceerd in Science biedt een dieper inzicht in de mechanismen van de klimaatverandering.

Het grootste deel van de zorgen over de klimaatverandering hebben zich gericht op de hoeveelheid broeikasgassen die worden vrijgegeven in de atmosfeer.

Maar in een nieuwe studie, gepubliceerd in Science, ontdekte een groep van Rutgers onderzoekers dat de circulatie van de oceaan een even belangrijke rol speelt in het reguleren van het klimaat op aarde.

In hun studie zeggen de onderzoekers dat de grote afkoeling van de aarde en de continentale ijsvorming op het Noordelijk Halfrond 2,7 miljoen jaar geleden samenviel met een verschuiving in de circulatie van de oceaan - die trekt warmte en kooldioxide aan in de Atlantische Oceaan en voert hen door de diepe oceaan van noord naar zuid, waar die wordt vrijgegeven in de Stille Oceaan.

De Rutgers wetenschappers geloven dat het oceaan transportsysteem terzelfdertijd veranderde met een belangrijke toename van het volume van de gletsjers op het noordelijk halfrond en een aanzienlijke daling van het zeeniveau. Het was het Antarctische ijs, stellen zij, dat de warmte-uitwisseling aan de oppervlakte van de oceaan afsneed en het in de diepe wateren dwong. Ze geloven dat de wereldwijde klimaatverandering op dat moment niet door de kooldioxide in de atmosfeer wordt veroorzaakt.

"We stellen dat het ontstaan van de diepe oceaanstromingen - de oceaan transportband - ongeveer 2,7 miljoen jaar geleden, en niet een belangrijke verandering in kooldioxide concentratie in de atmosfeer, de oorzaak was van een uitbreiding van de ijskappen op het noordelijk halfrond, "zegt Stella Woodard, hoofdauteur en postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Marine and Coastal Sciences. Hun bevindingen, gebaseerd op de oceaan sediment bodemmonsters tussen 2.500.000-3.300.000 jaar oud, geven wetenschappers een dieper begrip van de mechanismen van de huidige klimaatverandering.

De studie toont aan dat veranderingen in de verdeling van de warmte tussen de oceaan bassins van belang is voor het begrijpen van toekomstige klimaatveranderingen. Echter, kunnen wetenschappers niet precies voorspellen wat het effect van de koolstofdioxide, die uit de atmosfeer in de oceaan wordt gezogen, zal hebben op het klimaat. Toch beweren zij dat sinds de afgelopen 200 jaar meer koolstofdioxide is vrijgegeven dan in gelijk welke periode in de geologische geschiedenis en interacties tussen kooldioxide, temperatuur veranderingen en neerslag, en de oceaanstromingen zullen resulteren in ingrijpende veranderingen.

Wetenschappers geloven dat de verschillende patronen van diepe oceaanstromingen verantwoordelijk waren voor de verhoogde temperaturen 3 miljoen jaar geleden, toen het kooldioxide gehalte in de atmosfeer een betwistbare hoogte had als nu en de temperatuur 4 graden Fahrenheit hoger. Ze zeggen dat de vorming van de oceaan transportband de aarde heeft afgekoeld en het klimaat schiep waarin we nu leven.

"Onze studie suggereert dat veranderingen in de opslag van warmte in de diepe oceaan even belangrijk is voor de klimaatverandering als andere hypothesen - tektonische activiteit of een daling van het kooldioxidegehalte - en waarschijnlijk zal leiden tot één van de belangrijkste klimaatveranderingen in 30 miljoen jaar ", zegt Yair Rosenthal, mede-auteur en hoogleraar mariene en kustgebieden wetenschappen bij Rutgers.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats