Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Dartmouth onderzoeker ontdekt nieuwe rol van zuurstof

In een studie gepubliceerd in EMBO Molecular Medicine ontdekte een Dartmouth onderzoeker dat stervende hartcellen in leven kunnen worden gehouden door pieken van zuurstof.

Als tijdens een hartaanval de stroom zuurstofrijk bloed naar een deel van het hart onderbroken wordt en niet snel herstelt begint de hartspier af te sterven. Geen zuurstof en gebrek aan andere essentiële voedingsstoffen gaat de celdood verder wat leidt tot progressief verlies van hartfunctie en congestief hartfalen.

Huidige therapieën zijn niet effectief bij het ​​beperken van celverlies - ze vertragen alleen de progressie van congestief hartfale .

Periannan Kuppusamy , PhD , hoogleraar radiologie aan Geisel School of Medicine in Dartmouth vond dat stervende hartcellen nog genoeg zuurstof hebben voor de stofwisseling en extra korte termijn pieken van zuurstof de cellen levend en actief houden.

Zijn onderzoekersgroep gebruikte een diermodel met acuut myocardiale infarct en ontdekte dat de dagelijkse toediening van een hogere concentratie van zuurstof voor een korte periode per dag pieken induceerde in de myocardiale oxygenatie die myocardiale schade voorkwamen.

"We weten allemaal dat zuurstof cruciaal is om te overleven maar het is intrigerend om te weten dat dezelfde zuurstof kan worden gebruikt als een medicijn om ziekte te behandelen," zegt Kuppusamy .

Op zoek naar het moleculair mechanisme van zuurstof in behandeling van myocard letsel begon hij het effect te onderzoeken van zuurstof op p53, een transcriptiefactor die de celcyclus reguleert en geprogrammeerde celdood triggert. Tot zijn verbazing zag hij de ' zuurstof spikes ' veranderen van de functie van p53 als een dood inducerend eiwit in een transcriptie van genen die helpen stervende hartcellen te overleven .

Kuppusamy ziet een verband tussen de resultaten van het huidige onderzoek naar de eeuwenoude praktijk van ademhalingsoefeningen voor het menselijk welzijn. Hij zegt hierover: " Gecontroleerde ademhaling kan de zuurstofvoorziening van de weefsels verhogen en geoefend op dagelijkse basis leiden tot onderdrukking van de progressie van ziekte ."

Zijn onderzoek richt zich ook op het effect van zuurstof bij kankertherapie.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats