Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kunnen veranderingen in de voedseletikettering de consument
helpen om beter te kiezen?

Duidelijke voedseletikettering kan de consumenten helpen om gezonde beslissingen te nemen, rapporteert het "Publicatieblad van de Academy of Nutrition and Dietetics".

Audiolink

Het voedsellabel werd 20 jaar geleden geïntroduceerd en biedt de consument belangrijke informatie over: de porties, het aantal porties in de verpakking, het aantal calorieën per portie, en de hoeveelheid voedingsstoffen voor elke portie van een verpakt levensmiddel. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat consumenten zich vaak misrekenen in het aantal calorieën en de voedingswaarde van producten die met twee of meer porties per verpakking zitten, maar meestal in één keer worden geconsumeerd.

Twee veranderingen in de etikettering zouden de informatie duidelijker maken: 1) dubbelkolom informatie die gegevens geeft per portie en per totaal pakket en 2) voedingswaardeinformatie voor de gehele verpakking.

Amy M. Lando, MPP, en Serena C. Lo, PhD, van de "Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, College Park, MD, voerde een online onderzoek uit bij meer dan 9.000 deelnemers om te onderzoeken of de veranderde versie van het "Nutrition Facts" etiket nuttig en betrouwbaar over kwam.

Mevrouw Lando verduidelijkt: "De FDA gaf de opdracht tot deze studie om te onderzoeken of de verschillende manieren van presentatie van de portie grootte en voedingswaarde-informatie op het Nutrition Facts label de consument kunnen helpen. In het bijzonder waren we geïnteresseerd in het bestuderen van producten met twee porties perverpakking die over 't algemeen in één keer worden gebruikt".

De deelnemers aan de studie kregen negen aangepaste Nutrition Facts labels en het huidige label voorgelegd van vier fictieve producten (twee diepvriesmaaltijden en twee grabbelzakken chips). De labels werden ingedeeld in drie groepen. De eerste groep van etiketten gebruikte een kolomindeling om informatie over het product met twee porties per verpakking weer te geven, de tweede groep gebruiket versies van een dubbelkolomindeling om informatie over het product met twee porties per verpakking weer te geven en de derde groep gebruikte enkelkolom informatie die de inhoud van het product vermelde als één enkele grote portie.

Het onderzoeksteam testte ook of veranderingen in opmaak, zoals het vergroten van de lettergrootte voor de verklaring van "calorieën", het verwijderen van de informatie over het aantal calorieën uit vet of het wijzigen van de bewoordingen over de porties, nuttig zouden zijn voor de consument bij het bepalen van de calorieën en andere voedingsinformatie voor een portie en voor de hele verpakking.

De onderzoekers stelden vast dat de deelnemers nauwkeuriger het aantal calorieën of de hoeveelheid vet of andere voedingsstoffen per portie of per verpakking konden bepalen bij één enkel groot informatiekolom per verpakking of bij een dubbelkolompresentatie.

"Dit onderzoek is slechts een eerste stap in het begrijpen hoe sommige eenvoudige aanpassingen van etikettering de consumenten helpen om betere beslissingen te nemen. Als ideaal zouden we graag zien dat deze labels meer realistisch uitgevoerd werden, zoals in een supermarkt op de werkelijk verpakte levensmiddelen in tegenstelling tot grote etiketten op een computerscherm ", concludeert Dr Lo. Het Nutrition Facts etiket is slechts een hulpmiddel dat de consument kan helpen weloverwogen keuzes te maken en in het kiezen van gezonde voedingspraktijken, maar het is een waardevol instrument, dus het is belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om de duidelijkheid van het etiket te verbeteren. "

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats