Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie vindt vlamvertragende stoffen op verafgelegen locaties

Onderzoek ondersteunt doeltreffendheid van boomschors als nieuw bemonsteringmedium voor besmetting.

Bloomington, Ind - Chemische producten gebruikt als vlamvertragers zijn als milieuverontreinigende stoffen aanwezig op locaties over de hele wereld, ook op externe locaties in Indonesië, Nepal en Tasmanië, volgens een studie door onderzoekers van de Indiana University School of Public and Environmental Affairs.

De studie, deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology, maakt gebruik van een nieuwe, maar zeer effectieve steekproeven techniek: het meten van concentraties van de chemische stoffen in de bast van bomen, die verbindingen in zowel damp als in deeltjes fasen absorbeert.

"De bevindingen illustreren verder dat vlamvertragers alomtegenwoordige verontreinigende stoffen zijn die te vinden zijn over de hele wereld, niet alleen in biota en mensen, maar ook in planten", zegt Amina Salamova, een onderzoeker van de School of Public and Environmental Affairs bij IE Bloomington en co-auteur van de studie samen met Ronald A. Hites, Distinguished Professor in SPEA en in het departement van de chemie in de Hogeschool voor de Kunsten en Wetenschappen.

De studie mat concentraties van gebromeerde en gechloreerde vlamvertragers verzameld in boomschorsmonsters op 12 locaties over de hele wereld: drie locaties in Canada en enkele locaties in IJsland, Ierland, Noorwegen, Tsjechië, Zuid-Afrika, Nepal, Indonesië, Tasmanië en Amerikaans Samoa .

De hoogste concentraties werden gevonden bij stedelijke gebieden: Downsview, Ontario, Canada, de omgeving van Toronto. Nochtans, werd de op één na hoogste concentratie van een bepaald type vlamvertrager, Dechlorane Plus, gevonden op een externe locatie in Bukit Kototabang in Indonesië. Onderzoekers weten niet de oorzaak van de relatief hoge concentraties op die plaats maar vermoeden de nabijheid van de bron ervan.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de Global Atmospheric Passief Sampling-netwerk, een internationaal controle-initiatief in 2004 opgericht op zes continenten.

Gebromeerde en gechloreerde vlamvertragers zijn tientallen jaren gebruikt in consumentenproducten van kunststof, schuim, hout en textiel om verbranding te voorkomen en de verspreiding van brand te vertragen. Zij blijven in het milieu en accumuleren in ecosystemen en in menselijke weefsels. Blootstelling aan de verbindingen is geassocieerd met schildklier en andere endocriene systeemverstoringen (afgifte van hormonale stoffen naar de bloedstroom) en neurologische ontwikkeling. Daardoor is de productie en het gebruik van vlamvertragers aan banden gelegd in Noord-Amerika en de Europese Unie.

Onderzoekers hebben verschillende vlamvertragers gemeten, inclusief gebruikte polybroomdifenylethers of PBDE, alsmede 'nonregulated' verbindingen zoals Dechlorane Plus en "oudere" vlamvertragers die gebruikt werden in de jaren 1980.

De meeste verbindingen werden gedetecteerd op alle locaties met sterk variërende concentraties. Concentraties werden geassocieerd met de bevolkingsdichtheid, wat suggereert dat de verbindingen het meest waarschijnlijk in het milieu zijn gekomen via het gebruik in nabijgelegen woningen en kantoren. Concentraties gevonden in boomschors werden gecorreleerd met die gemeten in voorgaande atmosferische bemonstering op de sites van het Global Atmospheric Passief Sampling netwerk.

Hogere concentraties van brandvertragers in schors en de atmosfeer zijn gevonden door Hites en anderen in eerdere studies van de streek rond de Grote Meren, in het bijzonder de stedelijke gebieden in de buurt van Chicago en Cleveland, en ook in steden in China. Zelfs hogere concentraties werden gevonden in het zuiden van Arkansas en bij de Niagara Falls, NY, vlakbij respectievelijk de sites van productie-installaties voor PBDE's en Dechlorane Plus.  De studie bevestigt ook de effectiviteit van het gebruik van boomschors als bemonsteringsmedium, een techniek die Hites en collega's hebben gebruikt in eerdere studies van persistente organische verontreinigende stoffen zoals vlamvertragers.

Boomschors is een effectief bemonsteringsmedium vanwege de grote oppervlakte en het hoge vetgehalte. De monsters zijn gemakkelijk en goedkoop te verzamelen, een voordeel in ontwikkelingslanden die over geen financiering voor uitgebreide bewaking van milieu-programma's bezitten. Boomschors verzamelt tegelijk dampvormige en deeltjesfasige stoffen, terwijl andere mediums het ene of het andere verzamelen.

Vertaling André Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats