Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Pitt team vindt mechanisme dat lawaai-geïnduceerde tinnitus veroorzaakt en geneesmiddel dat tinnitus kan voorkomen

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine is een epilepsie medicijn beloftevol, na testen op een diermodel, voor het voorkomen van tinnitus dat zich manifestteert na blootstelling aan hard geluid. De bevindingen werden deze week online gepubliceerd op de site van "Proceedings van de National Academy of Sciences". Daaruit blijkt dat voor het eerst de oorzaak van deze chronische en soms invaliderende aandoening is ontdekt.

Naar schatting horen 5 tot 15 procent van de Amerikanen gefluit, geklik, gebrul en andere fantoom geluiden door tinnitus, die meestal wordt veroorzaakt wordt na blootstelling aan veel lawaai, zegt senior onderzoeker Thanos Tzounopoulos, Ph.D., associate professor en lid van de auditieve onderzoeksgroep in de afdeling KNO, Pitt School of Medicine.

"Er is geen remedie en de huidige therapieën zoals oortoestellen geven geen verlichting voor vele patiënten," zei hij. "We hopen dat door het identificeren van de onderliggende oorzaak effectieve interventies te kunnen ontwikkelen."

Het team richtte zich op een gebied van de hersenen dat de thuisbasis is van een belangrijk auditieve centrum genaamd de dorsale cochleaire nucleus (DCN). Uit eerder onderzoek op muizen wisten ze dat tinnitus wordt geassocieerd met hyperactiviteit van DCN cellen - zij sturen impulsen zelfs wanneer er geen daadwerkelijk geluid waar te nemen is. Voor de nieuwe experimenten bekeken ze de biofysische eigenschappen van kleine kanalen, genaamd KCNQ kanalen, waardoor kaliumionen reizen in en uit de cel.

"Wij vonden dat muizen met tinnitus hyperactieve DCN cellen hebben als gevolg van een vermindering van KCNQ kaliumkanaal activiteit," zei Dr Tzounopoulos. "Deze KCNQ kanalen fungeren als effectieve 'rem' door de prikkelbaarheid of activiteit van de neuronale cellen te verminderen."

In het model werden verdoofde muizen blootgesteld aan een 116-decibel geluid in één oor, ongeveer het volume van een ambulance sirene, gedurende 45 minuten. Dit resulteerde tot de ontwikkeling van tinnitus bij 50 procent van de muizen. Dr Tzounopoulos en zijn team hebben dan getest of het FDA-goedgekeurd epilepsie geneesmiddel retigabine, dat specifiek de KCNQ kanaal activiteit verbetert, de ontwikkeling van tinnitus kan voorkomen. Dertig minuten na de geluidsbelasting en twee keer per dag voor de komende vijf dagen werd de helft van de blootgestelde groep muizen injecties gegeven met retigabine.

Zeven dagen na de blootstelling aan lawaai bepaalde het team of de muizen tinnitus hadden ontwikkeld door het uitvoeren van schrikreacties experimenten waarbij een continue 70 dB toon werd aangevoerd voor een bepaalde periode, dan even stopte en alvorens te worden onderbroken met een veel luider impuls hervat. Muizen met een normaal gehoor hoorden de kloof in de klanken en waren zich bewust dat iets was veranderd zodat ze minder schrokken van de luide impuls dan muizen met tinnitus, die fantoom geluiden hoorden wat het moment van stilte tussen de achtergrond tonen maskeert.

De onderzoekers vonden dat muizen die behandeld waren met retigabine onmiddellijk na blootstelling aan lawaai geen tinnitus ontwikkelden. Consistent met eerdere studies, vertoonden 50 procent van de muizen blootgesteld en niet werden behandeld met het geneesmiddel gedragssignalen van de aandoening.

"Het is een belangrijke bevinding dat de biofysische eigenschappen van een kaliumkanaal met de perceptie van een fantoom geluid verbindt," zei Dr Tzounopoulos. "Tinnitus is een channelopathy, en deze KCNQ kanalen vormen een nieuw doelwit voor het ontwikkelen van geneesmiddelen die de inductie van tinnitus kunnen blokkeren bij de mens."

De familie KCNQ bestaat uit vijf verschillende subeenheden, waarvan vier gevoelig voor retigabine. Hij en zijn medewerkers streven naar een geneesmiddel dat specifiek is voor de twee subeenheden KCNQ betrokken bij tinnitus om de kans op bijwerkingen te minimaliseren.

"Zo'n medicijn kan een zeer nuttige preventieve strategie zijn voor soldaten en andere mensen die werkzaam zijn in situaties waarin de blootstelling aan veel lawaai waarschijnlijk, is" zei Dr Tzounopoulos. "Het zou ook nuttig zijn voor andere gevallen van fantoom percepties, zoals pijn in een ledemaat dat geamputeerd is."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats