Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Thymus leert immuuncellen om vitale darmbacteriën te negeren

De kleine thymus leert het immuunsysteem om de krioelende vreemde bacteriën te negeren in de darm die ons helpen het eten te verteren en te absorberen, zeggen onderzoekers.

Wanneer essentiële darmbacteriën immuuncellen herkennen als vreemden kan dit resulteren in inflammatoire darmziekte zoals zwerende colitis en ziekte van Crohn.

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature, tonen onderzoekers aan dat de reguliere T-cellen, of Tregs, die bij de meeste van ons voorkomen afkomstig zijn van het kleine immuun orgaan genesteld in de buurt van het hart, zei Dr Leszek Ignatowicz, immunoloog in het Centrum voor Biotechnologie en Genomic Medicine aan het Medical College of Georgia in Georgië Regents University.

Wanneer aan muizen, geboren zonder T-cellen, een specifieke T-celtype gegeven werd dat een colitisachtige slopende ziekte veroorzaakt brak deze niet uit als ze ookuit de thymus afkomstige Tregs kregen.

"Deze essentiële darmbacteriën zijn een groep waartegen je geen immuunrespons wil opzetten," zei Ignatowicz, overeenkomstige auteur van de studie. "In feite heeft men de hulp van Tregs nodig bij het induceren van tolerantie voor deze bacteriën als men Crohn en andere inflammatoire darmziekten wil behandelen."

Precies te weten waar de Tregs vandaan komen is essentieel om er meer te kunnen aanmaken, merkte Dr Richard A. McIndoe, directeur van het centrum studie co-auteur op. "De Tregs moeten de immuunrespons stilleggen. De vraag is echter. Moeten we de reeds bestaande Tregs die vanuit de thymus naar de darm zijn gekomen vermeerderen of moeten we perifere naïeve effector-T-cellen leren Tregs te worden?"

Men dacht dat de meeste immuuncellen leren om de vitale bacteriën te negeren nadat ze de darmen bereiken. Uit de nieuwe studie blijkt dat slechts een fractie van bacterie vriendelijke Tregs daar vandaan komen. Omdat T-cellen geen nummerplaat hebben keken ze naar hun antigeen receptoren en vonden dat de Tregs in de darm dezelfde receptoren hadden als hun voorlopers in de thymus. De vergelijking was gemakkelijk daar naïeve T-cellen ook hun opleiding krijgen in de thymus en veelal verschillende receptoren hebben dan thymus-opgeleide Tregs.

Ze realiseerden zich al snel dat terwijl de omzetting van naïeve cellen naar Tregs vaker voorkomt in de darmen dan in andere organen het veel minder frequent gebeurde dan conventioneel geloofd. Eenmaal in de darm kunnen naïeve cellen Tregs of effector cellen worden; effector cellen vallen alleen aan tenzijer geremd worden door Tregs.

"We moeten ofwel effector-T-cellen induceren en die veranderen naar Tregs of het aantal Tregs stimuleren die uit de thymus komen om patiënten met een inflammatoire darmziekte te helpen," zei McIndoe. Sommige verbindingen, waaronder vitamine A en de transformerende groeifactor beta zijn reeds bekend als steunverleners bij de conversie.

Terwijl T-cellen meestal hun receptoren krijgen in de thymus zullen de meeste geen actie ondernemen totdat ze daadwerkelijk hun gekozen antigenen zien, een verscheidenheid aan stoffen die een immuunreactie kunnen uitlokken. Goed opgeleide thymus afkomstige Tregs kunnen antigenen herkennen uit lichaamsweefsel alsook vreemde antigenen afkomstig van bronnen zoals darmbacteriën. Interessant is dat de meeste immune cellen die circuleren in het lichaam naïeve T-cellen zijn die effector cellen worden bij hun eerste contact met een antigeen.

Eerder werd aangenomen dat de van de thymus afkomstige Tregs voornamelijk het eigen weefsel van het lichaam beschermen maar geen tolerantie induceren voor vreemde antigenen zoals die afkomstig van darmbacteriën. Echter Ignatowicz en Dr Rafal Pacholczyk rapporteerden in 2007 in het tijdschrift Immunity dat Tregs eigenlijk zowel zelf- als niet-zelf-antigenen kunnen herkennen. De darm die zich regelmatig bezighoudt met een aanval van vreemde stoffen, zoals eten en drinken, was een logische plaats om te achterhalen waar de Tregs ontstaan, zei Ignatowicz.

MCG wetenschappers noteren dat effectorcellen ook nodig zijn in de darmen om schadelijke becteriën te herkennen en te elimineren zoals de Campylobacter, een veel voorkomende oorzaak van diarree, braken en buikkrampen die kunnen voortvloeien uit het eten van onvoldoende gewassen en gekookt pluimvee.

Het bevolken met darmbacteriën begint vroeg, met de moedermelk of andere en wordt grotendeels bepaald door ons dieet alsook het milieu dat zo verschillend is voor elk individu, hoewel bacteriën de neiging hebben om compatiebel te zijn met dezelfde soort, zei McIndoe.

Vaccins zijn waarschijnlijk het oudste voorbeeld van het gebruik van het natuurlijk afweersysteem van het lichaam als bescherming tegen indringers. Omgekeerd worden geselecteerde immuuncelpopulaties al gebruikt om kanker te bestrijden. Meer geavanceerde benaderingen zijn in ontwikkeling om de immuunrespons te keren in het geval van een orgaantransplantatie of een auto-immuunziekte zoals lupus of artritis.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats