Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stress eters kunnen compenseren door minder te eten in goede tijden

Wanneer we geconfronteerd worden met stress, lijken sommige mensen hun eetlust te verliezen, terwijl anderen grijpen naar de dichtstbijzijnde zoete, zoute, of vette snack. Conventionele wijsheid houdt ons voor dat de stress eters degenen zijn die moeten leren om hun slechte gewoonten te reguleren, maar nieuw onderzoek suggereert dat stress eters een dynamisch patroon van eetgedrag vertonen dat voordelen zou kunnen hebben in niet-stressvolle situaties.

Uit de studie, gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science, blijkt dat "munchers" (red: mensen die meer eten, ook op ongebruikelijke tijdstippen tijdens stress) en "skippers" (red: mensen die maaltijden overslaan) compenserende consumptiepatronen vertonen in reactie op positieve en negatieve sociale situaties. Terwijl munchers in de studie meer aten na stress, aten zij minder in reactie op een positieve situatie; skippers vertoonden eigenlijk het omgekeerde patroon, meer eten na een positieve ervaring.

"Deze bevindingen zaaien twijfel over de simplistische visie dat stress eters hun eetgedrag dienen te reguleren om gewichtstoename te voorkomen," zegt hoofdonderzoeker Gudrun Sproesser van de Universiteit van Konstanz in Duitsland. "Zowel skippers als munchers hebben hun 'soft spot' voor voedsel, ze tonen alleen andere compenserende eetpatronen in reactie op positieve en negatieve situaties."

Sproesser en zijn collega's recruteerden vrijwilligers om deel te nemen aan een studie over "de eerste indruk." De deelnemers werden interactief in contact gebracht met een onbekende partner op video voordat ze deze in persoon ontmoeten. Na het maken van hun eigen video's, ontvingen de deelnemers een van deze drie berichten als antwoord: Sommigen hoorden dat hun partner had besloten niet voor een ontmoeting met hen te kiezen na het zien van de video, terwijl anderen hoorden dat hun partners ze leuk vonden en ernaar uitkeken om hen te ontmoeten. Een derde controle groep werd verteld dat het experiment moest worden geannuleerd om andere redenen.

Vervolgens gingen de deelnemers participeren in een zogenaamd niet-gerelateerde studie waarbij een smaaktest voor drie smaken ijs hoorde. Ze mochten zoveel ijs eten als ze wilden.

De resultaten toonden aan dat wanneer zij werden geconfronteerd met negatieve feedback, de zelf-geïdentificeerde munchers meer ijs aten dan deelnemers in de controlegroep, terwijl zelf-geïdentificeerde skippers minder aten. De Munchers aten gemiddeld ongeveer 120 calorieen meer van het ijs dan de skippers deden.

Maar wanneer zij werden geconfronteerd met positieve feedback, aten de munchers minder dan de controlegroep, terwijl de skippers de neiging hadden om meer te eten - de skippers consumeerden gemiddeld 74 calorieën meer dan de munchers.

"We voorspelden dat munchers en skippers verschillen in voedselinname na het ervaren van een positieve situatie," zegt Sproesser. "Maar we waren nogal verbaasd dat de gegevens bijna een spiegelbeeld in ijs consumptie vertoonde in vergelijking met de gegevens verzameld bij de sociale uitsluiting condities."

Het onderzoek biedt inzicht voor iedereen die de relatie tussen stress en eten wil begrijpen, maar heeft specifieke belang voor clinici en beoefenaars die gezond eten promoten. De patronen van calorie-inname suggereren dat het gedrag van zowel munchers als skippers aanzienlijk het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden op lange termijn.

"Stress eters moeten niet standaard als risico voor gewichtstoename worden beschouwd," zegt Sproesser. "Onze resultaten suggereren de noodzaak aan een dynamische kijk op voedselinname over meerdere situaties, positief en negatief."

"Bovendien suggereren onze bevindingen het heroverwegen van de aanbeveling om stress-eten te reguleren. Het overslaan van eten tijdens stress zou extra stress kunnen veroorzaken in munchers en zou mogelijk compensatie in verschillende situaties verstoren."

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats