Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Volwassen stamcellen gevonden om kanker te onderdrukken

Onderzoekers van 'UCLA Eli and Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research' hebben ontdekt dat er een mechanisme bestaat waardoor bepaalde volwassen stamcellen het vermogen hebben om huidkanker te onderdrukken tijdens de slaap- een begrip dat kan worden benut voor een betere kanker -preventie strategie.

De studie, die werd geleid door UCLA postdoc Andrew White en William Lowry, universitair hoofddocent van de moleculaire , cel-en ontwikkelingsbiologie , die de 'Maria Rowena Ross Term Chair in Celbiology ' bezit in het UCLA College of Letters and Science, werd online gepubliceerd op 15 december in het tijdschrift Nature Cell Biology.

Haarfollikel stamcellen, de weefselspecifieke volwassen stamcellen die de haarfollikels produceren zijn ook de cellen die aan de oorsprong liggen van het plaveiselcelcarcinoom, een algemeen gekende huidkanker. Deze stamcellen circuleren tussen perioden van activatie (waarin zij kunnen groeien) en rust (als ze slapend blijven).

Met behulp van muismodellen, brachten White en Lowry bekende kankerverwekkende genen in haarfollikel stamcellen en vonden dat tijdens hun slapende fase de cellen geen huidkanker konden initiëren. Zodra ze in hun actieve periode waren begonnen ze echter tot kanker uit te groeien.

"Wij vonden dat deze tumor onderdrukking via volwassen stamcellen in rust werd bemiddeld door PTEN , een gen van belang bij het reguleren van de reactie van de cel op signaalwegen ", zei White. "Daarom zijn stamcellen in rust een nieuwe vorm van tumoronderdrukking in haarfollikel stamcellen en PTEN moet aanwezig zijn opdat de onderdrukking zou werken." "

Het inzicht van kanker onderdrukking door cellen in rust zou beter preventieve strategieën kunnen inluiden voor bepaalde patiënten, zoals transplantatiepatiënten die bijzonder gevoelig zijn voor het plaveiselcelcarcinoom en voor degenen die het geneesmiddel vemurafenib nemen bij melanomen, een andere vorm van huidkanker. Het onderzoek kan ook parallellen ontdekken tussen plaveiselcelcarcinoom en andere kankers waarbij stamcellen een rustfase hebben.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats