Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


OHSU onderzoeksteam zet met succes menselijke huidcellen om in embryonale stamcellen

De doorbraak in het produceren van menselijke stamcellen via cellen transfert na verschillende mislukte pogingen van onderzoeksgroepen over de hele wereld.

Portand, Oregon - Wetenschappers aan de Oregon Health & Science University en de Oregon National Primate Research Center (ONPRC) hebben met succes menselijke huidcellen geherprogrammeerd naar embryonale stamcellen die de mogelijkheid hebben te transformeren in gelijk welk ander celtype in het lichaam. Er wordt aangenomen dat stamceltherapieën de mogelijkheid hebben om cellen beschadigd door een blessure of ziekte te vervangen. Ziekten of aandoeningen die door stamceltherapie kunnen worden behandeld omvatten de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, hartziekten en ruggemergletsels.

De doorbraak in het onderzoek, geleid door Shoukhrat Mitalipov, Ph.D., een senior wetenschapper bij ONPRC, volgt op eerdere succes in het transformeren van huidcellen van apen in embryonale stamcellen in 2007. Dit laatste onderzoek zal worden gepubliceerd in het tijdschrift Cell online opo 15 mei en in het nummer van 6 juni.

De techniek die door Drs. Mitalipov, Paula Amato, MD, en hun collega's in OHSU de Afdeling Reproductieve Endocrinologie en Onvruchtbaarheid, Afdeling Obstetrie & Gynaecologie, is een variatie van een veelgebruikte methode genaamd somatische celkernen techniek, of SCNT. Het impliceert het transplanteren van de kern van een cel, met het DNA van een individu, in een eicel waaruit het genetische materiaal is verwijderd. De onbevruchte eicel ontwikkelt zich vervolgens en produceert stamcellen.

"Een grondig onderzoek van de stamcellen afgeleid door middel van deze techniek demonstreerde hun vermogen zich om te zetten, net als normale embryonale stamcellen, in verschillende soorten cellen waaronder zenuwcellen, levercellen en hartcellen. Bovendien, omdat deze cellen geherprogrammeerd kunnen worden gegenereerd met cellulair genetisch materiaal van een patiënt is er geen probleem van afstoting van transplantaten, "verklaarde Dr Mitalipov. "Hoewel er nog veel werk te doen is in het ontwikkelen van veilige en effectieve behandelingen van de stamceltechniek geloven we dat dit een belangrijke stap voorwaarts is in de ontwikkeling van de cellen die kunnen worden gebruikt in de regeneratieve geneeskunde."

Een ander opmerkelijk aspect van dit onderzoek is dat geen bevruchte embryo's nodig zijn, een onderwerp dat de bron is van een belangrijk ethisch debat.

Het succes van het Mitalipov team in herprogrammering van menselijke huidcellen kwam door een reeks van studies bij zowel menselijke als apencellen. Uit eerdere mislukte pogingen door verschillende laboratoria is gebleken dat menselijke eicellen kwetsbaarder lijken te zijn dan eieren van andere diersoorten. Daarom werden bekende werkwijzen van herprogrammering geïnstalleerd voordat stamcellen werden geproduceerd.

Om dit probleem op te lossen, bestudeerde de OHSU groep diverse alternatieve benaderingen eerst ontwikkeld in apencellen en vervolgens toegepast op menselijke cellen. Door het verplaatsen van de bevindingen van apencellen naar menselijke cellen waren de onderzoekers in staat om een ​​succesvolle methode te ontwikkelen.

De sleutel tot dit succes was een manier te vinden om eicellen tijdens het nucleair proces van overdracht in een toestand te houden die "metafase" wordt genoemd. Metafase is een fase in het natuurlijk splitsingsproces van de cel (meiose) wanneer genetisch materiaal uitgelijnd wordt in het midden van de cel voordat de cel deelt. Het onderzoeksteam ontdekte dat chemisch behoud van de metafase "stalling" voorkwam en de cellen de mogelijkheid gaven zich te ontwikkelen tot stamcellen.

"Dit is een opmerkelijke prestatie van het Mitalipov lab dat de ontwikkeling van stamcel therapieën brandstof geeft om verschillende ziekten en aandoeningen waarvoor er momenteel geen behandeling of genezing is te bestrijden," zei Dr Dan Dorsa, Ph.D., OHSU Vice President voor onderzoek. "De prestatie benadrukt ook de diepe reproductieve deskundigheid OHSU van onze campussen. Een belangrijk onderdeel van dit succes was het gebruik van fundamentele wetenschappelijke bevindingen van het OHSU primaire centrum samen met privaat gefinancierde menselijke cel studies."

Een belangrijk verschil is dat, terwijl de werkwijze kan worden beschouwd als een techniek voor het klonen van stamcellen, meestal therapeutisch klonen genoemd, dezelfde methode waarschijnlijk niet succesvol zou zijn geweest in het produceren van menselijke klonen of reproductief klonen. Een aantal jaren van studies op apen die somatische celkernen transfert gebruikten konden nooit met succes apen klonen. Verwacht wordt dat dit ook het geval is met mensen. Bovendien is de relatieve breekbaarheid van menselijke cellen zoals vermeld in deze studie een belangrijke factor die waarschijnlijk de ontwikkeling van klonen voorkomt.

"Ons onderzoek is gericht op het genereren van stamcellen voor gebruik in toekomstige behandelingen voor de bestrijding van ziektes," voegde Dr Mitalipov er aan toe "Terwijl de cellen transfert doorbraken vaak leiden tot een publieke discussie over de ethiek van het klonen van mensen, wat niet onze focus is, geloven we niet dat onze bevindingen kunnen worden gebruikt door anderen voor het reproductief klonen van mensen."

Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats