Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Uitslapen tijdens het weekend compenseert niet alle tekorten
veroorzaakt door slaaptekort tijdens de week

Artikel gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Endocrinologie and Metabolism.

In veel moderne samenlevingen offeren volwassenen vaak slaap op tijdens de werkweek om tijd te maken voor iets anders en dan uit te slapen in het weekend om de verloren slaap terug te winnen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een paar dagen van verloren slaap bijwerkingen heeft zoals verhoogde slaperigheid overdag, slechtere prestaties overdag, toename van een molecule die een aanduider is van ontstekingen in het lichaam en slechtere bloedsuiker regulering. Deze laatste twee kunnen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor waarom slapen minder negatieve invloed heeft op de gezondheid maar op andere manieren de levensduur verkort. Hoewel veel mensen denken dat ze de verloren slaap tijdens de werkweek kunnen inhalen door meer te slapen tijdens het weekend is het onbekend of dit "herstel" voldoende is om de nadelige effecten te kompenseren .

Om deze vraag te beantwoorden hebben onderzoekers, onder de leiding van Alexandros N. Vgontzas van de Penn State University College of Medicine, 30 vrijwilligers geplaatst op een schema van een slaapbeperkte werkweek gevolgd door een weekend met extra slaap. Op verschillende punten langs dit schema beoordeelden de onderzoekers de gezondheid en de prestaties van de vrijwilligers met een verscheidenheid van verschillende tests.

De onderzoekers vonden dat slaperigheid bij de vrijwilligers opmerkelijk toegenomen was na de slaapbeperking maar terugkeerde naar de uitgangswaarde na de extra slaap. Niveaus van een molecule in het bloed dat een aanduider is voor de hoeveelheid ontsteking in het lichaam, waren aanzienlijk toegenomen na de slaapbeperking maar keerden terug naar normaal na de herstelslaap. Niveaus van een hormoon dat een aanduider is van stress veranderde niet tijdens de slaapbeperking maar waren aanzienlijk lager na de herstelslaap. Echter toonden de metingen op het vermogen van aandacht van de vrijwilligers bij een performance test een aanzienlijke verslechtering aan na de slaapbeperking en geen verbetering na de herstelslaap . Dit laatste resultaat suggereert dat de herstelslaap over slechts één enkel weekend mogelijk niet alle effecten van de slaap verloren tijdens de werkweek kan kompenseren.

De studie is getiteld "The Effects of Recovery Sleep After One Workweek of Mild Sleep Restriction on Interleukin-6 and Cortisol Secretion and Daytime Sleepiness and Performance." Zij verschijnt in de American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, gepubliceerd door de American Physiological Society. Het artikel is online te lezen op http://bit.ly/17TeQgg.

Vertaald door André Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats