Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)



Minder slaap leidt tot meer eten en gewichtstoename, volgens
een nieuwe CU-Boulder studie

In een recente studie onder leiding van de Universiteit van Colorado Boulder werd vastgesteld dat slechts vijf uur slapen per nacht gedurende meer dan één week en onbeperkt toegang tot voedsel tot bijna één kilo gewichtstoename veroorzaakt.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met de CU Anschutz Medical Campus, suggereert dat voldoende slaap kan helpen in de strijd tegen de obesitas epidemie.

"Ik denk niet dat extra slaap op zichzelf zal leiden tot gewichtsverlies", zegt Kenneth Wright, directeur van Sleep CU-Boulder en Chronobiology Laboratory, die de studie leidde. "Problemen met de gewichtstoename en obesitas zijn veel complexer dan dat. Maar ik denk dat het zou kunnen helpen. Als we gezonde slaap opnemen in gewicht-verlies en gewicht-onderhoudsprogramma's, suggereren onze bevindingen dat het mensen kan helpen om een ​​gezonder gewicht te verkrijgen . "Maar verder onderzoek is nodig om deze hypothese te testen", voegde Wright er aan toe.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan slaap kan leiden tot gewichtstoename, maar de redenen voor extra kilo's waren onduidelijk. In de nieuwe studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences van maart tonen de onderzoekers aan dat terwijl men langer wakker blijft meer energie vereist is en de hoeveelheid voedsel die de deelnemers aan de studie tot zich namen groter was dan de compensatie door verbranding van extra calorieeën.

"Gewoon minder slaap op zichzelf zal niet zal leiden tot gewichtstoename", aldus Wright. "Maar als mensen te weinig slaap krijgen hebben ze neiging om meer te eten dan ze eigenlijk nodig hebben."

Voor de studie volgden de onderzoekers 16 jonge, slanke, gezonde volwassenen die voor ongeveer twee weken in het ziekenhuis van de Universiteit van Colorado woonden, die is uitgerust met een "slaapafdeling" waar de slaap kan gecontroleerd worden - door te voorzien in een rustige omgeving en door het regelen van het licht - en een afgesloten kamer die onderzoekers in staat stelt om de hoeveeheidl energie te meten die de deelnemers gebruiken op basis van de hoeveelheid zuurstof die ze inademen en de hoeveelheid koolstofdioxide die ze uitademen.

Alle deelnemers brachten de eerste drie dagen door met de mogelijkheid tot negen uur slapen per nacht en het eten van maaltijden die werden gecontroleerd zodat de deelnemers alleen de calorieën kregen die ze nodig hadden om hun gewicht te handhaven. Daarna werden tijdens de eerste paar dagen de deelnemers verdeeld in twee groepen: één groep die vijf dagen met slechts vijf uur sliep en een andere groep die vijf dagen doorbracht met mogelijkheid tot negen uur slapen . In beide groepen werden de deelnemers grotere maaltijden voorgezet en hadden ze toegang tot snackopties gedurende de dag, variërend van fruit en yoghurt tot ijs en chips. Na de periode van vijf dagen werden de groepen gewisseld.

Gemiddeld verbrandden de deelnemers die maximaal vijf uur per nacht sliepen 5 procent meer energie dan degenen die tot negen uur per nacht hadden geslapen maar ze geruikten 6 procent meer calorieën. De groep met minder slaap had ook de neiging om een kleiner ontbijt te nemen maar deed zich daarna tegoed aan de beschikbare snacks. In feite was de totale hoeveelheid verbruikte calorieën van snacks 's avonds groter dan de calorieën komende van een individuele maaltijd. De huidige bevindingen helpen mee aan de groeiende hoeveelheid bewijs dat aantoont dat te veel eten 's nachts kan bijdragen tot gewichtstoename.

"Als mensen minder slapen tonen onze bevindingen aan dat ze eten tijdens hun biologische slaapperiode waarvoor de interne fysiologie niet is ontworpen om dan juist te eten", zegt Wright, die al bezig is met een nieuwe studie om beter de implicaties te bepalen van wanneer mensen iets eten waarvan zij eigenlijk niet bewust zijn wat het is.

Wright en zijn collega's vonden ook dat mannen en vrouwen verschillend reageerden op de toegang hebben tot onbeperkt voedsel. Mannen kregen wat gewicht bij, zelfs met voldoende slaap, als ze konden eten zoveel ze wilden, terwijl vrouwen gewoon hun gewicht behielden als ze voldoende slaap hadden ongeacht hoeveel voedsel beschikbaar was. Zowel mannen als vrouwen wonnen aan gewicht als zij slechts maximaal vijf uur mochten slapen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats