Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Dieet van aminozuren verbetert slaapproblemen bij muizen met traumatisch hersenletsel

Wetenschappers hebben ontdekt hoe slaapstoornissen aan te pakken bij muizen met traumatisch hersenletsel - een ontdekking die zou kunnen leiden tot hulp voor honderdduizenden mensen die leiden aan langdurige en slopende slaapproblemen na een hersenschudding.

Wetenschappers gaven de muizen iets wat mensen met een normaal dieet aanmaken uit voedsel: nl. vertakte keten aminozuren.

"Als verder onderzoek bevestigt wat deze studie suggereert zouden we we een voedingssupplement van deze aminozuren kunnen ontwikkelen dat een haalbare therapie zou kunnen zijn om mensen te helpen na een hersenschudding", zegt Miranda Lim , MD, Ph.D., neuroloog en slaapgeneeskunde specialist bij de Portland VA Medical Center assistent-professor van long- en intesieve verzorging, neurologie en neurowetenschappen van de 'Oregon Health & Science University'. Lim is hoofdauteur van de studie online gepubliceerd in 'Science Translational Medicine'.

Senior auteurs van de studie zijn Akiva S. Cohen , Ph.D. , een neurowetenschapper aan 'The Children's Hospital van Philadelphia' en Allan I. Pack, MD , Ph.D. , directeur van het 'Center for Sleep and Circadian Neurobiologie' in de 'Perelman School of Medicine' aan de Universiteit van Pennsylvania.

Bijna 2 miljoen mensen per jaar in de Verenigde Staten lijden aan een traumatisch hersenletsel waaronder hersenschudding die wordt beschouwd als een licht traumatisch hersenletsel. Slaapstoornissen komen vaak voor bij mensen met TBI ; uit sommige studies blijkt dat 72 procent van de patiënten die TBI vertonen - ook degenen die een hersenschudding hebben gehad - slaapproblemen hebben.

Slaapproblemen tasten aandacht en geheugen aan bij TBI patiënten, die een hoger percentage van functionele invaliditeit hebben en een hogere kost aan revalidatie vragen.

"Slaapstoornissen zoals overmatige slaperigheid overdag en slapeloosheid 's nachts, verstoren de kwaliteit van het leven en kan cognitief herstel vertragen bij patiënten met TBI ," aldus Lim. Hoewel artsen de gevaarlijke zwelling die optreedt na een ernstige TBI kunnen verlichten zijn er geen bestaande behandelingen om de onderliggende hersenschade geassocieerd met problemen van geheugen, leren en slapen aan te pakken.

In hun studie vergeleken de wetenschappers muizen met licht traumatisch hersenletsel met ongedeerde muizen. Zij vonden dat de benadeelde muizen veel minder in staat waren om wakker te blijven gedurende aanhoudende perioden. De onderzoekers vonden ook dat de orexin neuronen in de hersenen van verwonde muizen veel minder actief waren dan bij niet gewonde. Orexin neuronen helpen muizen en mensen wakker te blijven. Menselijke studies hebben aangetoond dat orexine niveaus afnemen in het ruggenmergvocht van de mensen die een traumatisch hersenletsel hebben geleden.

Op basis van eerder onderzoek gaven de wetenschappers de gewonde muizen een dieet van vertakte keten aminozuren - die mensen krijgen langs voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte zoals rood vlees, gevogelte en eieren. Vertakte keten aminozuren zijn de bouwstenen van neurotransmitters, de chemische stoffen die vrijkomen door de neuronen in de hersenen. Net als de olie in een automotor houden vertakte keten aminozuren neuronen soepel en vergroten ze hun prikkelbaarheid. De vertakte keten aminozuren herstelden de orexin neuronen bij de verwonde muizen tot een normaal niveau van activiteit en verbeterde hun waakzaamheid.

"Deze resultaten in een diermodel geven aanleiding voor het onderzoeken van deze dieetinterventie als een behandeling voor patiënten TBI ," zei Cohen. "Als een voedingssupplement slaap- en waakpatronen evenals cognitieve problemen kunnen verbeteren kan het ook helpen om de hersenen van gewonde patiënten te herstellen voor het uitvoeren van hun cruciale functies."

De wetenschappers merken op dat mensen met verschillende aandoeningen behandeld met vertakte keten aminozuur therapie gedurende twee jaar geen nadelige effecten vertoonden, dus met verdere studie kan blijken of het een levensvatbare behandeling is voor slaapproblemen bij TBI patiënten. Cohen waarschuwde echter dat de huidige gegevens geen zelfmedicatie met commercieel verkrijgbare aminozuur supplementen ondersteunt.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats