Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Als je tieners laat zien dat mensen kunnen veranderen, dan vermindert dit de agressie op scholen

Tieners uit alle lagen van de bevolking die geloven dat mensen niet kunnen veranderen, reageren agressiever bij een conflict dan degenen die denken dat mensen wel kunnen veranderen. En door ze te laten zien, dat mensen zeker het potentieel in zich hebben om te veranderen dan vermindert dit de agressieve reactie.

Dit zijn de resultaten van een nieuw onderzoek welke gepubliceerd werd in “Journal Child Development” (ontwikkeling bij kinderen). Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Texas in Austin, Emory Universiteit en Stanford Universiteit.

Vorig onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in vijandige omgevingen opgroeien, zoals in zeer gewelddadige buurten,meer kans hebben om te denken dat, zelfs bij kleine overtredingen, ze dit expres hebben gedaan. Door dit te denken, reageren ze agressief. De onderzoekers die deze studie hebben verricht trachten te bepalen of tieners in welke omgeving dan ook, (rijke of arme, gewelddadige of geweldloze) een overtuiging konden ontwikkelen dat een bepaalde karaktertrek niet veranderd kan worden, welke kan leiden tot agressief gedrag.

"Ons laatste onderzoek liet zien, dat indien de karaktereigenschap bij een mens vast staat, dus niet kan veranderen, de tieners denken dat de wereld alleen maar uit goede en slechte mensen bestaat en er niets tussenin zit, aldus David Yeager, assistent-professor ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Texas in Austin.

"In ons onderzoek zagen we dat tieners in deze 'vaste' mentaliteit al zelfs na een kleine overtreding zoals een stomp geven of tegen iemand aan bosten of iemand niet laten meedoen bij het spelen van een spel, gezien werd als 'slechte persoon' die dit expres doet en dus wraak willen nemen.

Yeager en zijn collega's voerden acht onderzoeken uit met meer dan 1.600 12-16 jarigen van verschillende rassen en etnische groepen zowel op rijke als arme scholen in de Verenigde Staten. Tieners rapporteerden hun geloofsovertuiging dat of het nu pesters zijn of slachtoffers, mensen zijn die niet kunnen veranderen. Vervolgens reageerde ze op situaties van conflict of uitsluiting. Over de hele linie gezien denken tieners dat mensen die niet kunnen veranderen en aangevallen werden of iets expres deden, ze agressief zouden reageren met woorden als b.v. , ik krijg je wel terug, of ik zal je pijn doen!

Vervolgens verzorgden de onderzoekers een korte studie die de tieners liet inzien dat mensen het potentieel hebben om te kunnen veranderen. Ze lieten de studenten artikelen lezen over de plasticiteit van de hersenen, ze lazen notities van oudere studenten hoe mensen toch in staat kunnen zijn te veranderen. Vervolgens reageerde tieners op een overtreding. Deze korte studie verminderde de neiging bij tieners om de overtreding te zien als iets dat expres werd gedaan, en verminderde zelfs hun wens om wraak te nemen, zelfs 8 maanden nadat de studenten aan dit onderzoek hadden deelgenomen.

Een soortgelijke studie gedaan door een aantal van dezelfde auteurs, werd onlangs gepubliceerd in Journal of Child Development, en toonde aan dat een langere versie van het programma de werkelijke gedragsagressie op een laag inkomen stedelijke openbare middelbare school, over een langere periode kan verminderen.

"Als men gewoonlijk over agressie denkt, dan denkt men vooral dat een gewelddadige omgeving, de oorzaak is," zegt Yeager. "En dan denken we dat door de middelbare schooljaren, deze agressie diep is ingeworteld. We realiseren ons vaak niet dat het veranderen van een eenvoudige overtuiging ook agressie kan beïnvloeden.

"Onze bevindingen kunnen leiden tot een dieper nadenken over de factoren die agressie onder de jeugd veroorzaakt en over methoden om deze agressie te voorkomen zelfs bij bevolkingsgroepen waarbij men niet meteen denkt dat deze agressief kunnen zijn, stel Yeager voor.

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats