Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Gevolgen voor jou van rookverslaving iemand anders

Ja, dat klinkt misschien sommigen vreemd in de oren, maar als je in de rook van iemand verblijft of de peukenbak ruikt dan kun je daar behoorlijk ziek van worden. Denk maar eens aan de peukenbak waar je langs moet lopen als je een winkelcentrum in wilt of die in de loopgang bij IKEA!

Het verschijnsel staat bekend als PASSIEF ROKEN. Het is heel schadelijk voor mens en dier. Daarom heeft men wereldwijd rookbeleid ingesteld en rookverboden opgelegd. Het is immers waanzin dat (bewuste) gezonde mensen ziek worden van het gedrag van mensen die verslaafd zijn.

Niet willen meeroken is een keuze net zoals roken een keuze is. Niemand verwacht dat je de roker zoveel respect gunt, dat je jouw eigen gezondheid daaraan ondergeschikt maakt.
De circa 4000 verschillende chemicaliën en meer dan 40 kankerverwekkende stoffen die in tabaksproducten en tabaksrook zijn gevonden, zijn ook slecht voor meerokers zoals:

Schade aan kinderen
Roken levert schade aan het (ongeboren) kind. De schade aan kinderen uit zich in vroeggeboorte, wiegedood, laag geboortegewicht, hazelip, hersenvliesontsteking, hartafwijkingen, luchtweginfecties, vaatvernauwing, meer CO2 (kooldioxide) in bloed dan O2(zuurstof), waardoor verminderd transport van voedingsstoffen aan cellen, verkoudheid, griep, middenoorontstekingen, piepende ademhaling en meningokokkenziekte.

Schade aan ouders en vruchtbaarheid
De ouders hebben door roken last van moeilijkere conceptie, onvruchtbaarheid, miskramen, vroege menopauze, impotentie en daling van het aantal zaadcellen. De eerste klachten zijn rookgerelateerde klachten. Irritatie aan ogen, neus en keel, misselijkheid, hoofdpijn, benauwd worden en last van stinkende kleding en meubels. Het gevolg is meer ziekteverzuim.

Overlast door meeroken
Rokers hebben veel kans en meerokers hebben ca. 20% kans op de ziektes die hier genoemd worden. Vooral de zijstroom of nevenstroomrook (85% van de rook) bevat meer hoge concentraties kankerverwekkende en giftige stoffen dan de hoofdstroom. Dat komt omdat de rook van de hoofdstroom eerst is gefilterd door de longen van de roker. Deze rook bevat opmerkelijk genoeg vijf keer zoveel giftige gassen en 46 keer zoveel ammoniak dan de rook die wordt ingeademd. Deze rook is namelijk heter en geeft daardoor een betere verbranding van de tabak en meer schadelijke stoffen dan de hoofdstroomrook. Hoofd- en nevenstroomrook bevatten een paar duizend toxische stoffen, waaronder een 40-tal kankerverwekkende.

Die worden de meeroker in de vorm van gassen (90%) en vaste deeltjes (10%) onder en in de neus gewreven. De effecten van de aanwezige gifstoffen zijn niet gebonden aan een minimumhoeveelheid. De rook van één enkele sigaret volstaat al om zijn werk te doen. Het is bovendien bewezen dat bij niet-rokers binnen 30 minuten een plotselinge vermindering van de werking van de bloedvaten wordt geconstateerd bij een korte blootstelling aan sigarettenrook. Een uur per week passief meeroken (pauzes) verhoogt de kans op een acuut hartinfarct met 15% en (long) kanker met 20% tot 30%.

Gevolgen
Meest giftige stoffen in rook en hun gevolgen bij (passief mee) roken zijn: 1. Kanker (slokdarm-, strottenhoofd-, mondholte-, keel-, long-, lever-, maag-, blaas-, nier-, alvleesklier-, baarmoederhals-, en rectaalkanker), 2. Hart- en vaatziektes (o.a. herseninfarct of hartinfarct), 3. Astma 4. COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) 5. Oogziekten (maculadegeneratie, glaucoom en cataract), 6. Ziektebeelden als de Ziekte van Crohn, Alzheimer, Reumatoïde Artritis. Verder heb je meer kans op Paradontitis (uitvallen van je tanden), ADHD, je wonden genezen niet snel, operaties worden risicovoller, je hebt meer kans op maagzweren en je hebt een slechte adem en smaak waardoor je nauwelijks je eten proeft.

De meest gevaarlijke giftige stoffen bij roken zijn:

Ammonia. Tast het slijmvlies van de slokdarm en de maag aan.

Arsenicum. Het geeft hevige diarree, uitdroging (dehydratie), toevallen (convulsies) en dichtklappen van de vaten (vaatcollaps). Bij langdurige blootstelling krijg je huidaandoeningen, ontsteking van het oogbindvlies (conjunctivitis), ontsteking van het neusslijmvlies (rhinitis), van het keelslijm-vlies (pharyngitis) en van de luchtpijp (laryngitis). Verder draagt het bij aan bloedarmoede (anemieën), vernietiging van leverweefsel en geelzucht en geeft een marmertekening van de huid.

Benzeen. Dit veroorzaakt kanker, leukemie, bloedarmoede, steriliteit.

Chloride. Draagt bij aan hart- en herseninfarcten, hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht.

Fijnstof in de rook geeft schade diep in de longen.

Formaldehyde. Bij een zeer lage concentratie ontstaat irritatie van het slijmvlies in oog, neus en keel. Bij hogere concentraties ontstaat stekende pijn in de ogen. Bij nog hogere concentraties of langdurig verblijf in de rook krijg je tranende ogen, een branderig gevoel in de keel, aanhoudend hoesten, benauwdheid, longontsteking en longoedeem. Het tast ook de huid aan.

Koolmonoxide. Dit bindt zich aan rode bloedlichaampjes waardoor er minder zuurstof naar cellen getransporteerd wordt.

Nicotine. Dit is kankerverwekkend en verslavend. Het is een stimulerend middel met lichamelijke
en psychische effecten. De psychische effecten van nicotine houden ongeveer 20 minuten aan. Het geeft een verhoging van de hartslag en bloeddruk door vernauwing kleine bloedvaten met koude handen en voeten tot gevolg. Verder geeft het verminderde eetlust, misselijkheid en braken. Op de psyche werkt het in doordat het licht stimulerend is, betere concentratie geeft door ontspanning en meer waakzaamheid. Maar bij hoge doseringen word je juist onrustig, timide en ongeconcentreerd. Nicotine beschadigt de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw, hierdoor draagt het bij aan arteriosclerose.

Teer. Dit is kankerverwekkend. Door de teer in sigaretten plakken trilhaartjes aan elkaar vast en kunnen ze de ingeademde lucht niet zuiveren.

Waterstofcyanide (blauwzuur). Dit legt de ademhaling van de cel stil.

Een op de honderd mensen die overlijdt sterft door het meeroken. De WHO stelt dat er wereldwijd jaarlijks meer dan 600.000 mensen sterven door passief roken,waaronder 165.000 kinderen.

Mee-meeroken of derdehands roken
Dit is de vervuiling binnenshuis door tabaksrook nadat de rook zelf is verdwenen, die je opsnuift of aanraakt. Chemische stoffen die vrijkomen bij het roken van tabak worden deels geabsorbeerd door en slaan neer op allerlei objecten zoals muren, meubels, kleren en speelgoed. Maar deze stoffen komen ook weer vrij in de uren tot maanden nadat ze werden opgenomen. Overal loert het gevaar afkomstig van rokers die ooit in het vertrek waren. En wat die kwalijke stoffen teweeg kunnen brengen? Beschadiging van je DNA! Dat zegt althans een onderzoek van de Lawrence Berkeley National Laboratory. Dit is ook het geval als je naast een zware roker zit, wiens kleding niet of zelden gewassen wordt.

Wist u? dat meeroken dezelfde gezondheidsrisico's kan opleveren als zelf roken? Wist u dat het gifgehalte kan in een auto wel 23 keer zo hoog worden als in een rokerig café?

Wat niet helpt:
Het is een vergissing om te denken dat u gerust binnen kunt roken wanneer uw huisgenoten niet in de kamer zijn, bijvoorbeeld overdag als iedereen weg is of laat op de avond wanneer iedereen naar bed is? Dit blijkt namelijk helemaal niet veilig te zijn. Want rookdeeltjes blijven wel 24 uur in huis hangen en slaan uiteindelijk neer op de vloerbedekking en de meubels. Zelfs roken onder de afzuigkap is niet veilig. Uit onderzoek blijkt dat er dan toch rook de kamer binnenkomt. De rook van sigaretten bestaat uit zware en lichte deeltjes. De lichte deeltjes kunnen door een goede ventilatie vrij snel naar buiten maar de zwaardere deeltjes zetten zich vast in tapijten, gordijnen en andere materialen. In huis verhoogt rook het fijn stofgehalte. Fijn stof zijn de zeer kleine deeltjes die de lucht vervuilen. Fijnstof kan schadelijk zijn wanneer het wordt ingeademd en in de longen terecht komt.

Helaas blijft de kennis van Nederlandse rokers over de schade van meeroken flink achter bij die van inwoners van andere landen en daaraan gerelateerd ook hun (verslavings)gedrag.
U kunt zich afvragen waarom u uzelf, uw medemens en huisdier aan zoveel gif en risico's blootstelt. Misschien kunt u het omdraaien en hen vragen u te helpen bij het stoppen zodat u ook een betere gezondheid krijgt en niet langer afhankelijk bent van... ja, afhankelijk van een peuk.

Pauline Laumans
Natuurgeneeskundige, visionair en schrijver
www.libertasinvivo.com

0618541278




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats