Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het roken van sigaretten na kankerdiagnose verhoogt risico op overlijden

Studie toont aan dat het niet te laat is om te stoppen met roken na een diagnose van kanker.

PHILADELPHIA - Volgens een studie gepubliceerd in 'Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention', een tijdschrift van de 'American Association for Cancer Research' hebben personen die blijven roken na een kankerdiagnose een verhoogd risico op overlijden in vergelijking tot degenen die stoppen.

In vergelijking met personen die niet roken na een kankerdiagnose hadden degenen die na de diagnose gerookt hadden een 59 procent toename in het risico tot overlijden en dit na correctie voor factoren zoals leeftijd, type kanker en het type behandeling. Wanneer beperkt tot personen die rokers waren bij de diagnose waren degenen die na de diagnose het roken voortgezet hadden een 76 procent toename in het risico van overlijden in vergelijking met degenen die ermee waren gestopt.

"Veel kankerpatiënten en zorgverleners zijn van mening dat het niet de moeite loont om te stoppen met roken op een moment dat de schade als gevolg van het roken al gebeurd is bij patiënten die met kanker gediagnotiseerd worden," zei Li Tao, MD , MS , Ph.D., epidemioloog bij het ​​'Cancer Prevention Institute of California' in Fremont. "Onze studie levert het bewijs van de impact van postdiagnosis bij roken op de overleving na kanker en helpt bij het ​​aanpakken van de cruciale kwestie van de bestrijding van het tabaksgebruik voor kankeroverleving."

Bij kankerpatiënten die na de diagnose voortgingen met roken was, vergeleken met kankerpatiënten die stopten met roken na de diagnose, het risico van sterven verschillend naargelang het soort kanker: risico op overlijden toegenomen met 2,95 voor blaaskanker, 2,36voudig voor longkanker en 2,3 1voudig bij colorectale kanker.

"Voor zover wij weten krijgen slechts een fractie van kankerpatiënten rokers bij de diagnose de raad van hun artsen of zorgverleners op het moment van dediagnose en behandeling te stoppen met roken en minder dan de helft van deze patiënten stopt dan ookuiteindelijk, "zei Tao. "Daarom is er veel ruimte voor verbetering met betrekking tot de bestrijding van het tabaksgebruik ten bate van de overlevingskansen van de patiënten.

"In vergelijking met de algemene bevolking hebben patiënten met kanker meer kans om poliklinisch te worden behandeld," voegde ze eraan toe." Zorgverleners hebben een belangrijke taak om de patiënten tijdens hun talrijke bezoeken te begeleiden in het gebruik van tabak. Het solide bewijs uit ons onderzoek bij het vaststellen van de rol van het roken in de overlevingskansen bij kanker is noodzakelijk voor het stimuleren van de uitvoering van interventies en handhaving van het stoppen met roken om zo de kans op overleving bij patiënten te vergroten. Beleidsmakers moeten overwegen informatie over de gezondheidsinvloed van het stoppen met roken na kankerdiagnose in educatief materiaal te voorzien voor specifieke interventieprogramma's en beleidsmaatregelen."

Tao en collega's gebruikten gegevens van de Shanghai Cohort Studie, een prospectief groepsonderzoek naar het verband tussen levensstijl en risico op kanker bij middelbare leeftijd en oudere personen in Shanghai, China. Tussen 1986 en 1989 werkten 18.244 mensen mee aan de studie. De deelnemers waren tussen 45 en 64 jaar en vulden een vragenlijst in over demografie, hun gewoontes van de tabak - en alcoholgebruik, voeding en medische geschiedenis. De gegevens werden geactualiseerd op jaarbasis voor alle overlevenden.

In 2010 werden 3310 deelnemers gediagnosticeerd met kanker. Van deze deelnemers kwamen er 1632 in aanmerking voor deze studie. Van de in aanmerking komende deelnemers aan de studie zijn er 931 overleden door gelijk welke oorzaak. Bovendien waren er 340 niet-rokers, 545 stoppen met roken voordat een diagnose van kanker was gesteld, en 747 waren rokers bij de diagnose.

Van de 747 rokers bij de diagnose waren er 214 gestopt met roken, 197 bleven consequent roken en de resterende 336 rookten nog met tussenpozen.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats