Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


10 geboden & Islam

1.0 Inleiding
Al eeuwenlang zijn de Tien Geboden een belangrijke inspiratiebron en richtlijn voor gelovigen uit verschillende religieuze stromingen en zelfs voor ongelovigen geweest. Maar wat kunnen we hier vandaag de dag nog over zeggen? Worden de Tien Geboden ook vandaag nog aanvaard als leefregels?

In de Koran staan verwijzingen die sterk lijken op de Tien Geboden. Voor alle gelovige moslims ter wereld geldt de Koran met zijn 114 soera’s als enige geldende leidraad van juist denken en handelen. Zij vertegenwoordigen het meest volledige overzicht van de gedragscodes, die iedere moslim dient te volgen naast alle andere morele bepalingen die in de Koran staan vermeld. De Koran en Sunnah verschaffen veel informatie over de persoonlijkheidsideaal van de ideale moslim; de vertegenwoordiger van de islamitische normen en waarden, de wereldburger!

Dit in tegenstelling tot het overwegend christelijke Europa waar de Geboden systematisch aan de kant worden gezet als oubollig omwille van de politieke, socio-economische, maatschappelijke en de levensbeschouwelijke verschuivingen.

2.0 De Tien Geboden in de islam
De grondslag van het islamitische geloof is: ‘Er is geen god dan God. Mohammed is Zijn profeet!’ Profeet Mohammed is ‘het zegel der profeten’, d.w.z. de laatste profeet die de openbaringen mocht verkondigen. De Koran is dus niet zoals de Bijbel het verhaal over God, verteld door betrokkenen. De Koran is hét verhaal dóór God. ‘Wie de Koran leest, leest Gods woorden!’

In de islam wordt Mozes – ‘de drager van de stenen wetstafelen‘ - vereerd als één van de grootste profeten van God. Maar in de islam wordt echter ook onderwezen, dat de teksten van de Thora en het Evangelie van de Bijbel, als gevolg van eigenbelang en onvoorzichtigheid, beschadigd en vervreemd zijn geraakt van het goddelijke ‘originele’; ze zijn vervalst en dus onbetrouwbaar!

Maar opmerkelijk is wel, dat ondanks deze ‘vervreemding’ stemmen de teksten van de Thora en de Evangeliën toch nauw overeen met bepaalde hoofdstukken in de Koran. In de Koran [Koran 17:22, 23; 26-29; 31-32; 34-37, De Nachtreis en Soera Het Vee 151-152] zijn op verschillende plaatsen de geboden te vinden, maar ze worden niet als zodanig gepresenteerd. De teksten zijn herschreven en aangepast conform de islamitische geloofsleer.

Ook in verschillende Hadith liet Mohammed blijk geven van deze tien leefregels; de ‘tien wetten’, de Tien Geboden.

De grondslag van het islamitische geloof kent een vijftal belangrijke voorschriften (de vijf basisplichten), t.w.: het gebed (salat) met haar rituele reiniging (wudu),de offergave of gift (zakat), het vasten (sawin, ramadan; bedoeld om de gehoorzaamheid aan God te tonen en de eenheid tussen de moslims te vergroten) en de laatste zuil van de islam is de pelgrimstocht naar Mekka (hajj) die iedere moslim eens in zijn leven moet ondernemen. Deze plichten worden ook wel de zuilen – vijf hoofdplichten - van de islam genoemd.

3.0 Illusies van Behoeftigheid
‘God heeft iets of iemand nodig? Ja, wie verkondigt dat?’ Christendom of Islam?
Wij hebben in de loop der eeuwen ons een God voorgesteld die het leven op eenzelfde manier ervaart zoals wij dat ervaren. Wij hebben onze menselijke gedachten gespiegeld; geprojecteerd op God. Wij hebben van God onze persoonlijke God gemaakt; een God als Persoon. Wij beelden ons een God in voor wie hetzelfde zou gelden.

Wij beelden ons namelijk in dat God afhankelijk was van iets of iemand om gelukkig of tevredengesteld, voldaan of vervuld te zijn. Vanuit deze menselijke creatie van een afhankelijke God produceerden de mensen een cultureel verhaal over een God die er een agenda op nahoudt. Er zijn met andere woorden dingen die God wil en nodig heeft, en bepaalde manieren waarop ze moeten gebeuren, om …………. gelukkig te zijn.

De mensen hebben dit culturele verhaal teruggebracht tot een mythe die is uitgekristalliseerd tot: Uw wil gescheide! Onze gedachte dat God een wil had, dwong ons ertoe vervolgens vast te stellen wat Gods Wil dan wel niet was. En op die manier zijn de Tien Geboden ontstaan. Maar …………. de Tien Geboden of iets soortgelijks bestaan niet. ‘Ik ben Koning noch Heerser. Ik ben gewoon de Schepper. De Schepper heerst niet, maar Hij schept, schept en blijft scheppen’.
Al die oude (geloofs-)overtuigingen zijn op verschillende manieren verwoord en samengevat in de geloofs- en leefregels van verschillende religies, maar ze komen allemaal in grote lijnen op hetzelfde neer. Maar de overtuiging dat God iets nodig heeft om gelukkig te zijn, is een misvatting van de allergrootste orde. God heeft niets nodig. God vereist niets om gelukkig te kunnen zijn. God is het geluk zelf. Bijgevolg eist God niets van iemand of wat dan ook in het universum! De illusie van behoeftigheid is de meest omvattende illusie; alle andere illusies – misvattingen over God en het Leven - zijn erop gebaseerd!

4.0 Islamitische geloofsleer versus het christendom
De islam leert, dat alle levende wezens op aarde op de Dag van de wederopstanding door God geoordeeld zullen worden en wel op basis van hun daden. In tegenstelling tot het christendom kent de islam géén erfzonde (‘iedereen begint met een schone lei’), maar wel de neiging van ieder mens om van het goede pad af te dwalen. De islam kent, vergelijkbaar met christenen, wel een islamitische opvatting van de heilige Geest (Roeh Al-Qoedoes) maar wijst de heilige Drie-Eenheid – God de Vader, God de Zoon en de Heilige Geest - resoluut af!

In de Koran wordt Adam net zo goed als Eva (niet bij name genoemd) verantwoordelijk gesteld voor de zondeval, hoewel het begrip zonde door de moslims wordt beschouwd als het begaan van fouten door slechte invloeden van buitenaf of van de eigen ziel! Ook kennen veel moslims een sterke afhankelijkheid van het ‘lot zoals God beschikt’ (insha' Allah - zoals God het wil), zowel goed als kwaad. Maar de islam leert hen óók er alles aan te doen om het kwade af te wenden, en pas daarna op God te vertrouwen. Het gebruik van bijvoorbeeld medicijnen ten tijde van ziekte is voor een moslim dan ook verplicht!

In het christendom – het Nieuwe Testament - ligt de betekenis van het leven in het geloof in de evangelie van Jezus of in andere woorden in het geloof dat ‘Jezus de Verlosser’ is. ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe’.

Deze bewering is volgens het islamitische standpunt onverteerbaar. Allereerst, als dit het doel van het leven is en de voorwaarde voor het eeuwige leven waarom is dit dan niet door alle profeten aan de wereld onderwezen? Ten tweede, hoe kunnen vandaag de mensen die niet van Jezus hebben gehoord het wezenlijke doel van de schepping vervullen? Zo’n doel is volgens de islam vanzelfsprekend tegenstrijdig aan de goddelijke rechtvaardigheid. Het islamitische standpunt over het doel van de schepping en het leven is ten allen tijde eensluidend geweest: ‘Het aanbidden en kennen van God, de Schepper’. Meer niet!

Maar de Koran leert ons nog veel meer bijzonderheden, en wel dat ieder mens geboren wordt met het bewustzijn van God [Koran, 7:172-173]. Ieder mens ‘draagt’ binnenin zijn ziel de kiem van het geloof van Gods Eenheid, die vaak diep begraven ligt onder diepe lagen van onachtzaamheid. Indien een kind niet beïnvloed zou worden door zijn omgeving, zou het opgroeien met het geloof in één Enkele Schepper! Dat is een wezenlijk standpunt van het islamitisch geloof; ieder mens draagt binnenin de kiem van het geloof door de aanwezigheid van het goddelijk bewustzijn. Beter gezegd het goddelijk natuurlijk bewustzijn – Divine National Awareness, het DNA! Alle profeten, van Adam tot de laatste profeet Mohammad kwamen met deze zelfde fundamentele boodschap!

Nog zo’n fundamentele boodschap van de islam is, dat ‘God de Verhevene heeft onze aanbidding niet nodig, maar wij mensen zijn degenen die deze aanbidding van God nodig hebben’. En één van de doelen van Mohammeds’ openbaringen die ten goede zijn voor de mensheid is, is het kenbaar maken dat God geen behoeftes heeft! God, Allah, |Alles-Wat-Is|, is Behoeft-loos! [Koran, 47:38] Wij zijn degenen die behoeftes hebben! God niet!

5.0 Islam en de Koran
‘De islam’ bestaat niet. Het is net als in andere religies en ideologieën: ‘Islam is als water, hij neemt de kleur aan van de grond waar hij overheen stroomt’ [Hampata Ba, 1900-1991]. Maar de ene moslim denkt totaal anders over lijfstraffen of vrije meningsuiting dan de andere. Wat leidt tot een grote verdeeldheid onder islamieten, mede door de vaagheid en het dualistische karakter van de Koran.

De grote vraag voor de moslims is welke van de uitspraken en geboden uit de Heilige Boeken over bijvoorbeeld lijfstraffen, geloofsafval, en de positie van vrouwen en homo’s naar de letter der wet worden opgevat? Over deze onderwerpen melden de Koran, Hadith en de islamitische wet vaak dingen die lijnrecht tegen wat velen in deze wereld als beschaafd verstaan. Zo gebiedt de Koran bij dieven hun hand af te hakken en ‘overspeligen’ te geselen of te stenigen. Homoseksualiteit is taboe en ongehoorzame echtgenotes mogen worden geslagen. Volgens Mohammed moesten ‘afvalligen’ zelfs gedood worden!

Moslimhervormers herinterpreteren deze geboden met twee argumenten. Het eerste luidt, dat de islam in het verleden verkeerd en selectief is uitgelegd. Uitspraken van Mohammed met een vrouwonvriendelijke strekking zijn volgens hervormers door latere generaties verzonnen. Feministen wijzen erop, dat uitsluitend mannen met een bepaalde machtspositie de geboden mocht interpreteren.

Het tweede argument voor hervormingen is dat de islam vroeger correct is geïnterpreteerd, maar dat deze uitleg niet langer geldig is. Wat gold in de zevende eeuw na Christus, hoeft nu niet meer op te gaan. Een dergelijke redenering vind je nu bij de ‘regeling van vier echtgenotes’ weer terug.

6.0 Slot
Repressieve samenlevingen bestaan al sinds het begin van de geschreven geschiedenis. De eisen en restricties van de heersers in deze samenlevingen zijn niet gebaseerd op de wil van God, maar op de door de religieuze leiders verkondigde ‘Wetten van God’. Deze zijn gebaseerd op hún vrees dat een volledige vrijheid de mensen doet afwijken van het pad dat de ‘leiders’ voor hen hebben uitgestippeld. In feite zouden waarschijnlijk veel mensen een ander pad kiezen, om de eenvoudige reden dat ze er de voorkeur aan geven. Maar in een repressieve samenleving is er geen ruimte voor persoonlijke voorkeuren.

De Koran en de Hadith bevatten geschriften die zouden kunnen worden opgevat als een ondersteuning van ‘gedicteerde geloofs- en leefregels’. Maar welke leider(s) moet gebruikmaken van geweld om zijn gezag te handhaven? Welke leraar moet angst gebruiken om zijn studenten te overtuigen van de wijsheid van zijn leringen?

Maar het meest angstaanjagende is wel, dat alle religies sterk ervan overtuigd zijn dat hún gewijde Geschriften nooit ‘verouderd’ raken en nog steeds van toepassing zijn. Een grote groep fundamentalisten – ‘de letterknechten’- beweren zelfs dat hún Heilige Schrift – de Bijbel, de Koran, of wat dan ook – woord voor woord moet worden geproefd en letterlijk moet worden toegepast. De meeste fundamentalisten – ‘extreem gelovigen’, islamieten en christenen – eisen een volledig respect voor de ‘oertekst’, het gesproken woord van God, vooral in hun eigen handelen. ‘Het ware heil is pas ná de dood te vinden’. ‘Het leven is niets waard, er is niets te verwachten, het is een lijdensweg!’ ’Je kunt je maar beter opofferen en martelaar worden’.

De islamitische cultuur is helaas totaal doordrongen van deze filosofie des doods! De Koranverzen [Soera 24:39; 9:26; 17:58; 35:36] sluiten daarom naadloos aan bij de hedendaagse identiteitsproblemen van grote groepen islamitische jongeren.

Voor de groei en bloei van een sterk fundamentalistische (islamitische) beweging is niet zoveel nodig. Vooral onder de jongeren kan een identiteitsprobleem in combinatie met een gevoel van verworpen en niet geaccepteerd zijn, al voldoende zijn. Niet eens om de inhoud van de dogma’s – de (islamitische, christelijke) geloofsleer – maar veel meer om de ‘vastigheid’ die er wordt geboden. En ja, wat staat daar bij het christendom nu tegenover? Een ruimere interpretatie van de Bijbel, het liefst zonder de oubollige Tien Geboden?

De Bijbel is voor de meeste gelovigen dan ook geen wetenschappelijk boek meer, dat ‘alles vertelt over de wereld, de mens en het leven’. De Bijbel, maar ook de Koran bevat geen wegwijzers die je de juiste richting aanwijzen. De Bijbel en de Koran is evenmin een verzameling van geloofswaarheden, maar vertelt slechts over mensen die zoekend en worstelend God proberen te ontdekken!

Op de vraag wie moet ik volgen, wie is een betrouwbare spirituele leider, antwoorde Jezus: ‘Kijk naar wat iemand doet’ (vergelijk Mattheüs 7:17). En hij gebruikte een beeldspraak van een vruchtboom. ‘Alleen een volgroeide, goed gewortelde en tot wasdom gekomen boom geeft goede vruchten. Een onvoldoende, slecht gewortelde boom niet’. Jezus gaf daarom geen moreel oordeel, maar signaleerde een natuurwet. Hij gaf mensen handvaten om zélf te oordelen over rijp en onrijp. Hij spoorde ze aan om zélf hun gezonde verstand en onderscheidingsvermogen te gebruiken en niet zomaar alles klakkeloos te geloven.

Zijn boodschap was: laat je niet misleiden door uiterlijke schijn en mooie woorden maar kijk naar de ‘vruchten’ van de mens – hoe hij leeft, hoe hij handelt, hoe hij met zijn medemensen omgaat – en besluit dan of je hen wilt volgen of niet.

Welke waarheid is dan de ware?
Het juiste antwoord op deze vraag is ‘tolerantie’; de universele moraal voor alle religies!
We moeten niets geloven gewoon omdat een ander het zegt. Maar aangezien ons inzicht beperkt is, hebben we allen een verschillende benadering van de waarheid. Alleen vanuit een lege geest kunnen we onze zoektocht naar het zelf beginnen; naar mijn of jouw eigen waarheid én niet die van een ander!

Laat ons proberen (geloofs-)overtuigingen te vervangen door juiste waarnemingen want elke mening die we koesteren, is een hindernis die ons afschermt van de waarheid. Een andere waarheid – een nieuwe visie - afwijzen is voor mij en hopelijk voor iedereen dan ook een gemiste kans tot innerlijke groei!

Zelfstandig (leren) denken, is naar mijn mening dan ook met géén enkele ware leer in strijd.
‘De Tien Geboden bestaan niet! Want God deelt geen bevelen uit aan wat Hij heeft geschapen. Jij bent VRIJ om zelf richting aan je eigen levensproces te geven!’ Maar probeer je mening niet op te dringen aan die ander!

Het is nu de tijd voor een spirituele revolte !

Hans Zevenboom

Link: http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/189-10-geboden-a-islam




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats