Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Deens onderzoek toont aan dat de meeste pesticiden voorkomen op buitenlandse groenten en fruit

Het National Food Institute heeft de resultaten verzameld van de Deense Veterinary and Food Administration. Zij hebben een studie gedaan naar de hoeveelheden pesticide in Deens voedsel in de periode 2004-2011. Daaruit blijkt dat de achtergebleven hoeveelheden pesticide in voedsel op de Deense markt, geen gezondheidsrisico met zich meebrengt.

Pesticide wordt voornamelijk aangetroffen op groente en fruit. Over het algemeen meer op fruit dan op groente. Buitenlands fruit bevat meer pesticide dan Deens fruit. Het deel Deens fruit met een hoeveelheid pesticide onder het EU maximum (MRL) voor hoeveelheden in voeding, ligt tussen 38-67%. Buitenlands fruit bevat een hoeveelheid tussen 61-82% tijdens de bestudeerde periode.

De gemiddelde dagelijkse inname van pesticide is 98 microgram voor kinderen en 146 microgram voor volwassenen.

De risico beoordeling liet zien dat de Denen geen nadelige gezondheidseffecten ondervinden na het eten van de aanbevolen 600 gram groenten en fruit per dag. Indien ze zoveel mogelijk producten van Deense oorsprong zouden consumeren, dan kunnen de Denen de inname van pesticiden reduceren met 50%, aldus Senior Adviser Bodil Hamborg Jensen van het National Food Institude.

Pesticiden aangetroffen op de schil.
Voor de meest pesticiden is aangetoond dat deze worden aangetroffen op de niet eetbare delen van fruit zoals de schil.

In tests met sinaasappels, mandarijnen en bananen werden vrijwel op alle fruitsoorten pesticiden gevonden. Alleen producten met schil werden geanalyseerd. Deze fruitsoorten worden gegeten zonder schil waardoor de grootste hoeveelheid pesticide wordt verwijderd, aldus Bodil Hamborg Jensen van het National Food Institute.

De gevonden hoeveelheden brengen geen gezondheidsrisico met zich mee. In 3,8% van groente en fruit wordt de toegestane maximale hoeveelheid van de EU’s MRL voor pesticide, overtreden. In het rapport van het National Food Institute, verklaren zij dat het gezondheidsrisico van het eten van een enkele pesticide en verschillende soorten pesticide tegelijk, bij een gemiddelde voedselinname voor kinderen en volwassenen, geen gezondheidsrisico met zich meebrengt.

Zie het rapport:  Pesticide Residues. Findings from the period 2004 - 2011

http://www.food.dtu.dk/english/~/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2013/rapport_overvaagning_pesticider_2004-11.ashx

17.309 monsters van fruit, groenten, graan produkten, vlees, kindervoeding en andere verwerkte produkten zijn geanalyseerd in de periode 2001-2011. De hoeveelheden achtergebleven pesticiden zijn gekoppeld aan de aard en omvang van het voedsel dat de Denen consumeren. Alle onderzoeken zijn uitgevoerd in het laboratium van de Danish Veterinary and Food Administration's in Ringsted, Denemarken. Er werden 250 soorten pesticide aangetroffen in het onderzochte voedsel.

Vertaling: Rita Niezen




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats