Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Pluripotente stamcellen afgeleide neuronen voor behandeling
van Parkinson

Een team van onderzoekers van de Rush University, Yale University, de Universiteit van Colorado en de St. Kitts Biomedical Research Foundation transplanteerden menselijke embryonale stamcellen in primaat proefdieren gemodelleerd met de ziekte van Parkinson en vonden een "robuust overleven" van de cellen na zes weken en aanwijzingen dat de cellen "goed geïntegreerd waren" bij de gastdieren. De studie verschijnt als een vroege e-publicatie voor het tijdschrift Cell Transplantation, en is nu vrij beschikbaar on-line op

http://www.ingentaconnect.com/content/cog/ct/pre-prints/ct1000wakeman

"De ziekte van Parkinson was één van de eerste neurologische aandoeningen die werden bestudeerd voor de mogelijke vervanging van verloren neuronen," zei Dr D. Eugene Redmond van de Yale University School of Medicine. "Sinds de jaren 1970 is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in het begrijpen van de genexpressie, groeifactoren en kweekomstandigheden voor de differentiatie van cellen in schijnbare dopamine neuronen."

Echter merken de onderzoekers op dat getransplanteerde dopamine neuronen geen "langdurige middenhersenen specifieke neuronen hebben geproduceerd wanneer getransplanteerd in knaagdieren en apen" en er zijn slechts pilootrapporten van functionele verbetering.

Volgens de auteurs testte hun studie de lange termijn overleving en functioneel voordeel van de schijnbare dopamine neuronen bij apen gemodelleerd met de ziekte van Parkinson. Net als bij andere studies bleek uit hun resultaten dat de genexpressie van de snelheidsbeperkende synthetische enzymen voor productie van dopamine, tyrosine hydroxylase (TH), "voorbijgaand" was na de transplantatie, hetgeen vragen oproept over het optimale celstadium en de cultuuromgeving die een gunstige invloed hebben bij celtransplantatie. Een meer robuuste immunosuppressie regime dan gebruikt bij andere primaten studies resulteerde in een betere overleving van de cel.

"Onze resultaten tonen aan dat pluripotente stamcellen lijn-afgeleide neuronen het vermogen behouden om krachtig te overleven en te reageren op signalen in de hersenen van primaten," schreef ze. "De afwezigheid van TH-expressie geeft aan dat andere methoden nodig zijn om de goede dopaminerge vorm van de cellen in vivo te laten werken."

Terwijl hun studie een robuuste overleving van de cellen toonde zeiden de onderzoekers dat op langere termijn studies nodig zijn om beter te begrijpen welke factoren van invloed kunnen zijn voor lange termijn functie vervanging en of zij een significante omkering van Parkinsonisme, tumorvorming of dyskinesie kan betekenen, het laatste is een bijeffect van de huidige behandelingen voor de ziekte van Parkinson.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats