Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Wetenschappers vinden mogelijk nieuwe doelen voor anti-inflammatoire therapieën

Een team van wetenschappers van The Scripps Research Institute (TSRI) heeft in het ontstekingsproces belangrijke signalerende proteïnen geïdentificeerd die bijdragen tot de ontwikkeling van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, sepsis en inflammatoire darmziekten. De ontdekking benadrukt mogelijk nieuwe manieren voor behandeling van deze ontstekingsstoornissen, die elk jaar, over de hele wereld onder miljoenen mensen zorgen voor ziekte of dood.

“We hopen dat onze aanpak zal leiden tot de ontwikkeling van geneesmiddelen die de huidige anti-inflammatoire strategieën vergroten,” zei TSRI Universitair docent Jong Jun Kang, die de belangrijkste onderzoeker was voor het onlangs in het tijdschrift Science Signaling gepubliceerde nieuwe onderzoek.

Het ontstekings-signalerende pad is in kwestie een oud pad dat kan worden gevonden in een serie van evolutionair uiteenlopende soorten/geslachten; van fruitvliegen tot mensen. Het, als een primaire afweer tegen bacteriën en andere indringers, wordt getriggerd door een speciale set van receptoren op witte bloedcellen, Toll-like receptoren (TLR’s) genaamd, welke moleculaire patronen herkennen die in verband kunnen worden gebracht met gewone microben.

Wanneer zij op deze wijze een vijand hebben gedetecteerd zetten TLR’s binnen hun gastheercellen de productie aan van verschillende inflammatoire en anti-microbiële verbindingen. Deze omvatten de inflammatoire eiwitten TNF-a (tumor necrose factor alfa), een oorzaak van koorts en malaise bij systemische infecties en alsmede ook een bijdrager - bij langere voortduring - tot inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis, psoriasis en ontstekingsdarmziekte.

TNF-a heeft ook sterke kenmerken voor de aandoening sepsis (bloedvergiftiging), een op hol geslagen proces van ontstekingen in de bloedbaan die uiteindelijk schadelijk kan zijn voor vitale organen en de bloeddruk tot levensbedreigende niveaus (septische shock) kan verlagen en het kan zorgen voor bloedstolling binnen vloedvaten door het hele lichaam. Sepsis, als gevolg van een bacteriële infectie, zorgt in de VS voor een kwart miljoen doden per jaar.

Zoals Kang en andere onderzoekers hebben aangetoond kent dit type ontsteking een vroege, acute fase en een late, aanhoudende fase. De twee fasen worden aangedreven door afzonderlijke clusters van signaalmoleculen. Om inflammatoire aandoeningen te voorkomen of te behandelen zou men idealiter de late fase willen onderdrukken en de vroege fase intact willen houden om gewone infecties te bestrijden - de afgelopen tien jaar was dit waar Kang naar streefde. Tijdens zijn postdoctoraal aan TSRI publiceerde Kang in 2007 een studie waarin hij een immuun celeiwit identificeerde, 4 - 1 BBL genaamd, als een kritische factor in de late fase van een algemeen voorkomend type van ontsteking, veroorzaakt door de receptor TLR4.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats