Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het maken van oogcontact helpt niet altijd

Nieuw onderzoek toont aan dat het maken van oogcontact, lang beschouwd als een effectieve manier om iemand te overtuigen van uw standpunt, kan er eigenlijk voor zorgen dat mensen beter bestand zijn tegen de overtuigingskracht, vooral als ze het er al niet mee eens zijn.

"Er is veel culturele overlevering over de kracht van oogcontact als een hulpmiddel om invloed uit te oefenen," zegt professor Frances Chen, universiteit van British Columbia, die het onderzoek uitgevoerd heeft aan de universiteit van Freiburg in Duitsland. "Maar onze bevindingen tonen aan dat direct oogcontact bij sceptische luisteraars minder kans maakt om hun gedachten nog te veranderen, niet meer, zoals voorheen werd gedacht."

Chen en collega's maakten gebruik van recent ontwikkelde eye-tracking-technologie om de effecten van oogcontact te onderzoeken in omstandigheden waarbij overtuiging werdt toegepast. De bevindingen worden gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science.

Een reeks experimenten toonde aan dat hoe vaker deelnemers in de ogen keken van een spreker, hoe minder overtuigd ze waren door het betoog van de spreker - dat wil zeggen, de houding van de deelnemers ten aanzien van verschillende controversiële onderwerpen veranderden minder als ze naar de ogen van de spreker keken.

Meer tijd besteden met kijken naar iemands ogen terwijl ze spraken werdt alleen geassocieerd met een grotere ontvankelijkheid onder deelnemers die reeds met de spreker over dit onderwerp instemden. In een experiment hadden de deelnemers meer kans om sprekers overtuigend te vinden wanneer zij zich op hun mond in plaats van hun ogen concentreeerden.

Volgens de auteurs benadrukken de bevindingen dat oogcontact heel verschillende soorten berichten kan signaleren, afhankelijk van de situatie. Terwijl oogcontact een teken van verbinding of vertrouwen in vriendelijke situaties kan betekenen, speelt het een belangrijke rol in de concurrentiepositie of de vijandige ontmoetingen in primaten en andere soorten zoogdieren.

ACHTERGROND

De onderzoekers zijn van plan te onderzoeken of oogcontact kan worden geassocieerd met bepaalde patronen in de hersenactiviteit, het vrijkomen van stresshormonen, en toename van de hartslag tijdens overtuigingspogingen.

Studie auteurs zijn Frances Chen (UBC vakgroep Psychologie), Julia Minson (Harvard University) en Maren Schöne en Markus Heinrichs (Universiteit van Freiburg).

"Of je nu een politicus bent of een ouder, het kan nuttig zijn om te onthouden dat proberen om oogcontact te onderhouden averechts kan werken als je probeert om iemand te overtuigen die een andere mening heeft dan u", zegt co-auteur Julia Minson van de Kennedy School of Government van Harvard.

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats