Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)



De volgende stap in de oogzorg? Maïs zegt deze studie

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Guelph kan maïs een oplossing bieden voor problemen met het gezichtsvermogen waarmee veel mensen geconfronteerd worden als ze ouder worden,

Onderzoekers van Guelph hebben een nieuwe variëteit van maïs ontwikkeld die de antioxidanten luteïne en zeaxanthine bevat die de ogen beschermen. De maïs werd gevoerd aan kippen die dan eieren legden rijk aan deze nuttige carotenoïden. De onderzoekers speculeerden erop dat de carotenoïden in het eigeel geconcentreerd zijn en beter opgenomen kunnen worden dan rechtstreeks uit maïs.

In leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een progressieve oogziekte die de belangrijkste oorzaak van blindheid is bij oudere volwassenen bevatten de ogen weinig luteïne en zeaxanthine. Artsen raden dan ook het routinematig eten van bladgroenten aan, de enige groenten die rijk zijn aan deze antioxidanten.

In de studie gepubliceerd in het tijdschrift Crop Science, meldt landbouwdeskundige professor Elizabeth Lee dat de met een hoog-carotenoïde dieet geproduceerde eieren de anti-oxidanten bevatten . Eieren van kippen gevoed met deze maïs bevatten wel minder luteïne dan die van kippen gevoed met goudsbloem bloemblaadjes extract, de huidige manier van produceren van hoog-luteïne eieren. Maar de onderzoekers geloven dat het mogelijk is om een ​​nieuw ras van maïs te kweken dat meer luteïne en zeaxanthine bevat, wat leidt tot eieren met meer van deze gunstige verbindingen, en het verstrekken van voordelen voor zowel de eierconsument als de maïsproducent.

Prof Barry Shelp, plantdeskundige, werkte ook mee aan het onderzoek. "Elizabeth had geopperd dat het mogelijk was om maïs te kweken met een verhoogd luteïne- en zeaxanthinegehalte, en we vroegen ons af of het mogelijk was om deze antioxidanten bij de mensen te krijgen?" zei hij. "Aangezien de meeste kippen met maïs worden gevoed, lijkt de beste oplossing eigeel waar de carotenoïden samen zitten met oliën die de opname door de mens kan vergemakkelijken. We vonden dat het luteïne- en zeaxanthinegehalte van de eieren van hennen gevoerd met deze nieuwe soort maïs verhoogde, dus dit geeft ons iets om verder mee te werken. "

De onderzoekers kruisten Argentijnse Oranje Glazige maïs met standaard Noord-Amerikaanse maïs. Het nieuwe ras bevat meer luteïne en zeaxanthine dan welke ander bekend koren.

"Dit is iets met potentieel, niet alleen voor de eierproducenten maar ook voor de Ontario maïsboeren", zegt post-doctoraal onderzoeker Andrew Burt. "Het doel van ons team was een product te verkrijgen dat gunstig zou zijn voor de boeren en gewild door de consumenten. We hebben nog wat werk voor de boeg, maar we hebben bewezen dat het concept geldig is." 

Lee en haar team worden aangemoedigd door de bevindingen, waaruit blijkt dat onderzoekers functionele planten kunnen kweken.

"Dit is een manier waarop wetenschappers gewassen kunnen produceren met verbeterde voedingswaarde voor de gezondheid van de mens," zei ze. "Het lijkt waarschijnlijk dat wij de toekomst nog betere resultaten zullen bereiken met voordelen voor boer en consument."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats