Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Oestrogeen veroorzaakt autoimmune leverschade


Johns Hopkin's onderzoek bij muizen ontrafelt mysterie van invloed geslacht bij medicijn geïnduceerde hepatitis.

Een levensbedreigende aandoening die vaak transplantatie vereist en verantwoordelijk is voor de helft van alle acute lerverstoringen auto-immune hepatitis wordt vaak voorafgegaan door bepaalde anesthetica en antibiotica.

Onderzoekers zeggen dat deze medicijnen kleine moleculen bevatten, haptens genaamd, die heel traag normale levereiwitten veranderen, waardoor het lichaam zijn eigen levercellen voor uitwendige invallers aanziet en hen aanvalt. Het fenomeen komt vooral voor bij vrouwen, zelfs als ze dezelfde geneesmiddelen in dezelfde dosering krijgen als mannen.

Uit de resultaten van de nieuwe studie, verschenen in het tijdschrift PLoS One van april, blijkt dat oestrogeen en een signalering molecule genaamd interleukine-6 ​​samenspannen tot een ​​krachtig duo dat leidt tot immuuncel wangedrag en autoimmune leverschade veroorzaakt.

De bevindingen, zegt het onderzoeksteam, suggereren ook therapeutische strategieën om de schade te beteugelen bij mensen die een door medicijnen veroorzaakte leverontsteking hebben opgedaan..

"Onze studie toont aan dat oestrogeen niet alleen is in het stichten van onheil maar samenwerkt met een medeplichtige voor het veroorzaken van een cascade van gebeurtenissen die leidt tot immuuncel ontregeling en culmineert in leverschade," zegt Dolores Njoku, MD, een pediatrische anesthesist en intensive care expert aan de Johns Hopkins Children's Center.

In de studie, geleid door Njoku veroorzaakten onderzoekers leverontsteking bij muizen door ze te injecteren met medicijn afgeleide haptens. Vrouwelijke muizen ontwikkelden erger leverschade dan mannelijke muizen, en gecastreerde mannelijke muizen deden het slechter dan hun intacte broeders, waarschijnlijk te wijten aan het verlies van testosteron en veranderde verhouding van oestrogeen tot testosteron, zeggen de onderzoekers. Vrouwelijke muizen met ontbrekende eierstokken - de belangrijkste oestrogeen afscheidende organen - leden aan mildere vormen van hepatitis dan muizen met intacte eierstokken.

Vrouwelijke muizen produceerden meer leverschade antilichamen en ontsteking triggering chemicaliën bijzonder de inflammatoire molecule interleukin-6, bekend voor het aansteken van autoimmuniteit. Leverbeschadiging was vooral milder bij vrouwelijke muizen waarvan de interleukine-6 ​​receptoren werden geblokkeerd of ontbraken in vergelijking met normale vrouwelijke muizen. Anderzijds, mannelijke muizen en vrouwelijke muizen met ontbrekende eierstokken hadden bijna ondetecteerbare niveaus van interleukine-6, terwijl gecastreerde mannelijke muizen gelijktijdig opstoten hadden van zowel oestrogeen en interleukine-6.

Het onderzoeksteam spitste verder zijn aandacht toe op de cellen bekend als regulatore T-cellen, waarvan de belangrijkste functie is het bijhouden van andere immuuncellen om te zorgen dat ze zich niet keren tegen de eigen weefsels van het lichaam. Wanneer onderzoekers het aantal regulatore T cellen in de milt van mannelijke en vrouwelijke muizen vergeleken, merkten ze veel minder regulatore T cellen op in de milt van vrouwelijke muizen. De milt, verklaren de onderzoekers, is de voornaamste residentie van rijpe immuuncellen.

"Tekort aan regulatore T-cellen neemt daadwerkelijk de teugels over van andere immuuncellen, wat leidt tot overactieve immuniteit," zegt Njoku.

In een laatste onderzoek dompelden de onderzoekers milt afgeleide immuuncellen onder in oestrogeen. Wat ze observeerden bevestigde zonder twijfel dat oestrogeen, interleukine en regulerende T-cellen een krachtig driemanschap vormen. Oestrogeen veroorzaakte in de immuuncellen van vrouwelijke muizen meer interleukine-6 dat op zijn beurt de expressie verminderderde van ontstekingsbevorderende regulatore T-cellen.

Toen de onderzoekers zieke vrouwelijke muizen injecteerden met een booster dosis van regulatore T-cellen zakte hun leverontsteking tot het niveau van mannelijke muizen.

Deze krachtige reactie, zeggen de onderzoekers, suggereert dat behandeling met regulatore T cellen oestrogeen-gerelateerde leverschade bij patiënten met auto-immune hepatitis kan verminderen. Een dergelijke behandeling blijft echter jaren weg van toepassing op de mens.

Een reden, zeggen de onderzoekers, is dat regulatore T-cellen het fijne evenwicht behouden tussen overactieve en traag werkende immuniteit. Omdat een overactief immuunsysteem kan leiden tot auto-immuunziekten en een traag tumorgroei kan bevorderen, moet elke behandeling met regulatore T-cellen nauwkeurig gekalibreerd worden om te voorkomen dat dit precaire evenwicht wordt verstoord.

"We moeten eerst uitzoeken waar de gulden middenweg ligt," zegt Njoku.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats