Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een ingrediënt in cosmetica en zonnecrèmes veiliger maken

Industrie geeft dus toe dat titaniumdioxide en zonlicht een risico vormen

Het gebruik van een bepaald type van titaniumdioxide - een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica, voedingsmiddelen, tandpasta en zonnecrème - kan de potentiële gezondheidsrisico's in verband met de veel gebruikte verbinding verminderen. Het rapport over dit produkt met miljoenen tonnen per jaar geproduceerd voor de wereldmarkt, verschijnt in het tijdschrift ACS Chemical Research in Toxicology.

Francesco Turci en collega leggen uit dat titaniumdioxide (TiO2) algemeen beschouwd wordt als een veilig ingrediënt voor in de handel verkrijgbare huidverzorgingsproducten omdat het de gezonde huid niet binnendringt. Maar er is een val.

Onderzoek heeft aangetoond dat TiO2 potentieel toxische effecten veroorzaakt bij blootstelling aan ultraviolet licht, hetzelfde soort licht aanwezig in zonnestralen waarvoor geacht wordt dat de verbinding er bescherming tegen biedt.

Om een veiliger TiO2 voor menselijk gebruik te ontwerpen stellen de onderzoekers voor om verschillende vormen van de verbinding te testen, elk met zijn eigen architectuur.

Ze testten titaniumdioxide poeders op varkenshuid (vaak als substituut gebruikt voor de menselijke huid in dit soort testen) met binnenverlichting die zeer weinig ultraviolet licht bevatte. Zij ontdekten dat één van de twee meest gebruikte kristallijne vormen van TiO2, genaamd rutiel, gemakkelijk afwasbaar is en weinig effect heeft op de huid. Anataasdaarentegen, de andere veel gebruikte vorm was echter moeilijk af te wassen en beschadigde de buitenste laag van de huid, zelfs bij weinig ultraviolet licht. Het blijkt dat dit gebeurt via "vrije radicalen" die worden geassocieerd met huidveroudering. "Op basis van de huidige bevindingen is het gebruik aan van de minder reactieve negatief geladen rutiel TiO2 in cosmetica en farmaceutische producten aan te raden," besluiten de onderzoekers.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats