Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Toxische nanodeeltjes kunnen in menselijk voedsel geraken

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe manier om bedreigende nanodeeltjes op te sporen in levensmiddelen.

In de afgelopen jaren is het gebruik van nanomaterialen voor waterbehandeling , in voedselverpakkingen, pesticiden, cosmetica en andere produkten toegenomen. Zo gebruiken boeren zilveren nanodeeltjes als pesticide vanwege hun vermogen om de groei van schadelijke organismen te onderdrukken . Zorgwekkend is echter dat deze deeltjes een potentieel gezondheidsrisico voor de mens en het milieu betekenen. In een nieuwe studie hebben onderzoekers aan de Universiteit van Missouri een betrouwbare methode op punt gesteld voor het opsporen van zilveren nanodeeltjes in verse produkten en andere voedingsmiddelen.

" In meer dan 1000 producten op de markt wordt nanotechnologie toegepast ", zegt Mengshi Lin, universitair hoofddocent van voedselwetenschap in het MU College of Agriculture, Food and Natural Resources . " Dit is een punt van zorg omdat we niet weten wat de toxiciteit van de nanodeeltjes betekent. Ons doel is om deze nanodeeltjes te detecteren, identificeren en kwantificeren in levensmiddelen en de toxiciteit ervan zo vlug mogelijk te bestuderen. "

Lin en zijn collega's, waaronder MU wetenschappers Azlin Mustapha en Bongkosh Vardhanabhuti, bestudeerden het residu en de penetratie van zilveren nanodeeltjes op huidstalen. Eerst dompelden wetenschappers de stalen in een oplossing van zilver nanodeeltjes vergelijkbaar met de toepassing in pesticiden. De stalen werden vervolgens gewassen en herhaaldelijk gespoeld. Resultaten toonden aan dat vier dagen na de behandeling en spoelen nog altijd zilveren nanodeeltjes op de huid zaten en de kleinere deeltjes de huid hadden kunnen binnendringen .

"De penetratie van zilveren nanodeeltjes is gevaarlijk voor de gebruiker omdat ze de mogelijkheid hebben zich na digestie te verplaatsen in het menselijk lichaam," zei Lin. "Daarom kunnen kleinere nanodeeltjes schadelijker zijn dan de grotere tegenhangers ."

Wanneer ze worden opgenomen, kunnen nanodeeltjes overgaan in het bloed en in het lymfesysteem en zo circuleren door het lichaam om tenslotte potentieel gevoelige locaties te bereiken zoals de milt, de hersenen, de lever en het hart .

Andere soorten nanodeeltjes worden meer en meer gebruikt in de voedingsindustrie voor het versterken van smaken, het langer vers houden van voedsel en het versterken van de kleur. Onderzoekers maken zich echter zorgen dat het gebruik van zilveren nanodeeltjes schadelijk kan zijn voor het menselijk lichaam .

" Deze studie biedt een veelbelovende benadering voor het detecteren van de besmetting van zilveren nanodeeltjes in voedselgewassen of andere landbouwproducten," zei Lin .

Bij de leden van het onderzoeksteam was ook een zekere Zhong Zang, een pas afgestudeerde voedingwetenschapper. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats