Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


RIVM-fabeltjes over SMOK

Het verkeer zou maar heel beperkt bijdragen aan de fijnstofconcentraties, aldus Hoogerbrugge van het RIVM, 24 januari voor de NOS-radio. Ca. 10% preciseert Hoogerbrugge verderop in het gesprek. Of minder hard rijden veel uithaalt betwijfelt Hoogerbrugge. Dat zou uitgezocht moeten worden. Hoogerbrugge spreekt aldus de woordvoerder van de Vlaamse Milieupartij tegen die zegt dat snelheidsbeperkende maatregelen juist wel helpen.

Wat Hoogerbrugge heel goed weet maar niet zegt is dat de bijdrage van het verkeer aan de fijnstofconcentratie alleen maar 10% is als je het landelijk gemiddelde neemt. In grote steden is die bijdrage aanzienlijk groter en langs drukke wegen kan het zelfs oplopen tot 50%. En bij smok loopt die langs drukke wegen nog verderop omdat de verontreinigde lucht niet wegwaait. Niet alleen voor bewoners langs drukke wegen, maar ook voor automobilisten treden daardoor acute gezondheidsriciso's op. De Longstichting heeft groot gelijk daarop te wijzen.

Dat het niet uit te rekenen zou zijn of snelheidsbeperking helpt om de concentratie fijnstof terug te dringen, zoals Hoogerbrugge beweert, is ook al niet waar. Concentraties fijnstof worden in verreweg de meeste gevallen in de Nederlandse praktijk berekend (en niet gemeten). De snelheid van het auto- en vrachtverkeer is in de rekenmodellen die daarvoor gebruikt worden een hele belangrijke variabele. Met de rekenmodellen die in Nederland gebruikt worden is het heel eenvoudig om uit te rekenen wat het effect is van snelheidsverlaging en natuurlijk helpt het aanzienlijk als er 70 gereden wordt in plaats van 100 of 120.

SSLU: Kees van Oosten
 


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats