Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Eiwit koppelt leverkanker met obesitas, alcoholmisbruik en hepatitis

Een nieuwe studie identificeert een onverwacht moleculair verband tussen leverkanker, cellulaire stress en risicofactoren voor het ontwikkelen van kanker - obesitas, alcoholmisbruik en virale hepatitis. In een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Iowa en gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Genetics tonen deze aan dat een eiwit genaamd CHOP, waarvan eerder was gedacht dat het in het algemeen beschermde tegen kanker, leverkanker bevordert bij muizen.

Obesitas, alcoholmisbruik en chronische hepatitis verhogen het risico op het krijgen van leverkanker, de derde belangrijkste oorzaak van overlijden door kanker wereldwijd. Er zijn weinig goede behandelingen voor geavanceerde leverkanker en het aantal gevallen is verdubbeld in de VS in de afgelopen 20 jaar, mede veroorzaakt door toenemende obesitas.

Obesitas, alcoholisme en virale hepatitis leiden ook tot cellulaire stress en induceren de expressie van CHOP, een transcriptiefactor die bekend is om celdood te bevorderen. De studie toont aan dat bij muizen, ondanks zijn rol in celdood, CHOP eigenlijk kanker levercellen vermeerdert. Verder zijn muizen zonder CHOP gedeeltelijk beschermd tegen leverkanker en ontwikkelen minder en kleinere tumors dan normale muizen als reactie op leverkanker verwekkende medicijnen. Uit weefselmonsters van menselijke patiënten blijkt dat CHOP ook hoger is in de levertumoren dan in omliggend niet-tumorweefsel van dezelfde patiënten.

Na te hebben ontdekt dat CHOP een bijdragende factor is bij leverkanker geassocieerd met obesitas, alcoholmisbruik en hepatitis , is het UI team van plan om de andere eiwitten te indentificeren die in samenwerking met CHOP leverkanker bevorderen. Een beter begrip van dit biologische spoor kan leiden tot doelstellingen voor therapieën om leverkanker beter te behandelen.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats