Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Cafeïnehoudende koffie leidt tot een lager risico op mond- en
keelholte kanker

Amerikaans onderzoek laat zien dat het nuttigen van meer dan 4 koppen koffie per dag het risico van overlijden door mond- en keelholte kanker enorm verminderd.

De auteurs zeggen dat mensen die meer dan vier kopjes cafeïnehoudende koffie per dag dronken voor de helft minder risico lopen om een van deze dodelijke kanker te krijgen, in vergelijking met degenen die slechts af en toe of die nooit koffie dronken.

Het onderzoek is online gepubliceerd in the American Journal of Epidemiology. De auteurs zeggen dat er nog meer onderzoek nodig is om het biologisch mechanisme dat aan het werk gaat op te helderen. Vorige epidemiologische onderzoeken hebben gesuggereerd dat koffie inname wordt geassocieerd met verminderd risico op mond- en keelholtekanker.

Om de bevindingen verder te onderzoeken onderzochten onderzoekers associaties van cafeïnehoudende koffie, cafeïnevrije koffie en thee inname met dodelijke mond- en keelholte kankers in de kanker preventie studeren II, een potentiële Amerikaanse cohortstudie begonnen in 1982 door de American Cancer Society., onderzocht onderzoekers verenigingen van cafeïnehoudende koffie, cafeïnevrije koffie en thee inname met fatale mond- en keelholte kanker in de kanker preventie study II, een potentiële Amerikaanse cohortstudie reeds in 1982 opgestart door de American Cancer Society.

Onder 968.432 vrouwen en mannen die kankervrij waren bij aanvang van het onderzoek waren er 868 sterfgevallen als gevolg van mond- en keelholte kanker tijdens een 26 jarige follow-up. De onderzoekers zagen dat consumptie van meer dan vier kopjes cafeïnehoudende koffie per dag werd geassocieerd met een 49 procent lager risico van mond- en keelholte sterfgevallen ten opzichte van neen/af en toe koffie inname (RR 0.51, 95%- betrouwbaarheidsinterval [CI] 0.40-0.64).

Een dosisafhankelijke daling van het relatieve risico werd waargenomen met elk één verbruikt kopje per dag. De associatie is onafhankelijk van het geslacht, status van roken of alcoholgebruik. Er was een suggestie van een soortgelijke koppeling onder degenen die meer dan twee kopjes per dag cafeïnevrije koffie dronken hoewel dat slechts marginaal aanzienlijk was. Geen associatie werd gevonden bij het drinken van thee.

De bevindingen zijn specifiek gebaseerd op fatale gevallen van mond- en keelholte kanker die zich in een periode van 26 jaar hebben voorgedaan. Koffie is een van de meest geconsumeerde drank in de wereld en bevat een variëteit van antioxidanten, polyphenols en andere biologisch actieve bestanddelen die kunnen helpen om ons tegen ontwikkeling van kanker te beschermen aldus auteur Janet Hildebrand, MPH.

"Hoewel er in de Verenigde Staten minder mond- en keelholtekanker voorkomt is deze vorm van kanker een van de tien meest voorkomende in de wereld. Onze bevinding versterkt het bewijs van een mogelijke beschermende werking van cafeïnehoudende koffie in de etiologie en/of progressie van kanker van de mond en farynx. Het kan van groot belang zijn om te onderzoeken of koffie verbruik tot een betere prognose van mond- en keelholtekanker diagnose kan leiden.

Vertaling: Angelique Broers


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats