Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kinderen met melkallergie mogelijk 'allergisch voor school'

Krijtstof kan melkeiwitten bevatten, welke luchtwegklachten teweeg kunnen brengen

Veel van onze tegenwoordige leraren op scholen pleiten voor stofvrij krijt zodat ze hun handen en klaslokalen schoon kunnen houden. Maar volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in de mei editie van 'Annals of Allergy, Asthma & Immunology', de wetenschappelijke krant van de Amerikaanse Universiteit voor Allergie, Astma en Immunologie (ACAAI), kan een keuze voor dergelijk krijt astma symptomen veroorzaken bij studenten die een melkallergie hebben.

Caseïne, een melkeiwit, wordt vaak gebruikt in krijt met en laag stofgehalte. Wanneer kinderen met een melkallergie krijtdeeltjes inademen die caseïne bevatten, kunnen levensbedreigende astma aanvallen en andere soort van ademhalingsproblemen zich voordoen.

"Krijtjes die worden beschreven als anti-stof of stofvrij geven nog steeds kleine deeltjes af in de lucht," zegt Carlos H. Larramendi, arts en hoofdauteur van de studie. "Ons onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer deeltjes worden ingeademd door kinderen met een melkallergie symptomen als hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid kunnen optreden. Het inademen ervan kan ook neusverstopping, niesen en een loopneus veroorzaken."

Melk allergie treft ongeveer 300.000 kinderen in de Verenigde Staten, aldus de ACAAI. Hoewel wordt aangenomen dat de meerderheid van de kinderen met hun 3e levensjaar over een melkallergie heen zal groeien, spreken recente onderzoeken, die schoolgaande kinderen tonen die nog steeds melkallergie bij zich dragen, dit tegen. Echter, 80 procent van de kinderen met allergie zal er waarschijnlijk overheen groeien met 16 jaar.

"Krijt is niet het enige voorwerp in een schoolomgeving dat problemen kan veroorzaken voor studenten met melkallergie," zegt James Sublett, arts en voorzitter van de Interne Milieu Commissie van de ACAA. "Melkeiwitten kunnen ook worden aangetroffen in lijm, papier, inkt en in lunches van andere kinderen."

Zelfs in het kielzog van whiteboards, overhead projectoren en tablets, is krijt zodanig deel van het klaslokaal dat niet te verwachten is dat het in de nabije toekomst zal verdwijnen. Ouders van kinderen met melkallergie zouden moeten vragen om hun kind achterin het klaslokaal te laten zitten, waar ze de minste kans hebben om krijtstof in te ademen, adviseert Sublett.

"Leraren zouden geïnformeerd dienen te zijn over voedsel en andere 'triggers' die gezondheidsproblemen voor kinderen kunnen veroorzaken", zegt Sublett. "Een plan voor het omgaan met allergie en astma problemen zou o.a. moeten dienen te worden verspreid onder leraren, begeleiders en de schoolzuster. Kinderen zouden allergoloog voorgeschreven epinefrine, inhalers of andere levensreddende medicijnen bij zich moeten dragen."

Vertaling: Iris van Loenen
www.bbarcoiris.com




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats