Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Ouderlijke stress gekoppeld aan zwaarlijvigheid bij kinderen

Beïnvloeding nadrukkelijker bij Spaanse kinderen

Stress bij ouders is gekoppeld aan gewichtstoename bij kinderen, volgens een nieuw onderzoek van St. Michael 's Hospital. Het onderzoek wees uit dat kinderen waarvan de ouders hoge niveaus van stress hebben een Body Mass Index, of BMI, van ongeveer 2 procent hoger hebben dan die van ouders met een laag niveau van stress. Kinderen met een hoger stressniveau bij ouders kwamen 7 procent meer in gewicht aan gedurende de studieperiode dan andere kinderen.

Die cijfers kunnen dan wel laag klinken, aldus hoofdauteur Dr Ketan Shankardass, maar zijn belangrijk, omdat het kinderen zijn waarvan het lichaam, de eetgewoonten en lichaamsbeweging, nog in ontwikkeling zijn. Plus, dat als de gewichtstoename door blijft gaan gedurende het leven, dit tot ernstig overgewicht en gezondheidsproblemen kan leiden.

Dr Shankardass , een sociaal epidemioloog in het ziekenhuis van de Stichting Onderzoek Inner City Health, bestudeerde de verzamelde gegevens tijdens de Children's Health Study , een van het grootste en meest uitgebreide onderzoek naar de lange - termijn effecten van luchtverontreiniging op de luchtwegen van kinderen..

De BMI van de kinderen werd elk jaar berekend. Hun ouders kregen een vragenlijst om hun waargenomen psychologische stress te meten hoe vaak ze in de afgelopen maand in staat waren om al dan niet belangrijke dingen in hun leven te beheersen en of zaken hun eigen leven gingen leiden en hun problemen zo hoog opstapelen dat ze deze niet konden overwinnen .

Dr Shankardass zei te geloven dat dit de eerste studie is om ouderlijke stress te koppelen aan gewichtstoename bij zulke jonge kinderen. Zijn onderzoek werd vandaag in het tijdschrift Pediatric Obesity gepubliceerd.

Dr Shankardass, ook assistent-professor in de psychologie aan de Wilfrid Laurier University, zei dat het niet duidelijk was waarom er verband tussen stress en overgewicht bestaat.

Hij zei dat het gedrag van ouders kon veranderen door gestrest zijn, door minder lichamelijke activiteit in het huishouden en verhoging van de hoeveelheid van het beschikbare ongezonde voedsel. Stress bij ouders kan ook spanning creëren bij kinderen, die daaraan het hoofd bieden door meer eten en minder bewegen, of waarvan de stress leidt tot biologische veranderingen die leiden tot gewichtstoename, zei hij.

Dr Shankardass zei dat in plaats van zich uitsluitend te richten om de ouders zover te krijgen hun gedrag te veranderen, dat het nuttig is om zich te richten op bemoeienissen bij families in moeilijke omstandigheden, zoals ervoor te zorgen dat ze van gezond voedsel voorzien kunnen worden, de mogelijkheid om in een mooie buurt te wonen en financieel gezien of andere hulpbronnen hebben die helpen stress het hoofd te bieden.

" De jeugd is een tijd waarin we onderling verbonden gewoonten ontwikkelen met betrekking tot hoe we omgaan met stress, hoe we eten en hoe actief we zijn , " zei Dr Shankardass . "Het is een periode waarin we onomkeerbare schade of schade toebrengen die later heel moeilijk te veranderen zal zijn. "

Dr Shankardass merkte op dat meer dan de helft van de leerlingen die gevolgd werden in het Californië-onderzoek Spaans waren, en dat de invloed van stress op hun BMI groter was dan bij kinderen van een andere etnische achtergrond. Hij zei dat dit in overeenstemming was met ander onderzoek, dat gesuggereerd heeft dat Spaanse kinderen meer kans op hypherphasia (extreme honger of verhoogde eetlust) hadden met een zittende levensstijl. Toekomstig onderzoek moet andere redenen in overweging nemen dat Spaanse kinderen gevoeliger zijn voor stress bij ouders, bijvoorbeeld verschillen in de manier waarop Spaanse ouders reageren op stress of hoe Spaanse kinderen spanningen waarnemen of omgaan met stress.

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats