Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kinderen waarvan de band met de moeder vroeg in het leven werd verstoord, vertonen veranderingen in de hersenen

Kinderen die diepe verwaarlozing ervaren hebben zijn meer vatbaar voor een gedrag bekend als "willekeurige vriendelijkheid," gekenmerkt door een ongepaste bereidheid om volwassenen, of vreemden te benaderen.

UCLA onderzoekers melden nu een aantal van de eerste bewijzen van menselijke studies die suggereren dat dit gedrag diep geworteld ligt in de hersenen in verband met vroegere levenservaringen. Deze bevindingen verschijnen in het December nummer van het tijdschrift Biological Psychiatry.

Het UCLA team gebruikte functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) om aan te tonen dat jongeren die vroeg maternale deprivatie ervaren - in het bijzonder, de tijd in een instelling, zoals een weeshuis alvorens te worden geadopteerd - gelijkaardige reacties vertonen op hun adoptiemoeder als op vreemden in een hersenstructuur genaamd de amygdala. Bij kinderen die nooit zijn opgevoed in een institutionele omgeving is de amygdala veel actiever in reactie op de pleegmoeder.

Deze verminderde amygdala discriminatie in de hersenen word gecorreleerd met ouderlijke rapporten van willekeurig vriendelijkheid. Hoe langer het kind in een inrichting vóór de uiteindelijke adoptie werd opgenomen, hoe groter het effect.

"De vroege relatie tussen kinderen en hun ouders of primaire verzorgers heeft gevolgen voor hun sociale interactie later in het leven, en we geloven dat de amygdala betrokken is bij dit proces," aldus Aviva Olsavsky, inwonend arts psychiatrie in het Semel Instituut voor Neurowetenschappen en Human Behavior aan de UCLA en senior auteur. "Onze bevindingen suggereren dat zelfs voor kinderen die een goede relatie hebben gevormd met hun adoptieouders, deze vroege periode van ontbering geleid heeft tot veranderingen in de hersenen die waarschijnlijk aanpassingen waren en deze lang in stand kunnen houden."

Ongenuanceerde vriendelijkheid is in zekere zin een verkeerde benaming. Het gedrag wordt niet gekenmerkt door een diepe vriendelijkheid maar gewoon door een gebrek aan terughoudendheid dat de meeste jonge kinderen laten zien tegenover vreemden.

"Dit kan een zeer beangstigend gedrag zijn voor ouders," zegt Nim Tottenham, een collega professor in de psychologie aan de UCLA en senior auteur van de studie. "De angst voor vreemden of wantrouwen dat jonge kinderen meestal vertonen zijn een teken dat ze begrijpen dat hun eigen ouders heel bijzondere mensen zijn die hun eigen bron van veiligheid betekent en dat vroege emotionele gehechtheid als fundament dient voor veel van de ontwikkelingsprocessen die volgen."

Gelegen in het limbische systeem van de hersenen, is de amygdala betrokken bij een verscheidenheid van functies, waaronder het detecteren van de belangrijke stimuli, en wordt verondersteld een belangrijke rol bij intense relaties te spelen. Bij knaagdieren is geconstateerd dat het proces van het vormen van een moederband op jonge leeftijd krachtige effecten heeft op ontwikkeling en amygdala gehechtheid gerelateerd gedrag. Onderzoek heeft ook aangetoond dat jongeren wiens vroege jeugd deze typische zorg ervaring hebben gemist, een scala van gedragingen lieten zien, waaronder willekeurige vriendelijkheid.

Voor de studie ondergingen 67 jongeren in de leeftijd tussen 4 en 17 jaar fMRI terwijl ze plaatjes te zien kregen van hun adoptiemoeder en van een onbekende vrouw. Ongeveer de helft van de kinderen had de tijd doorgebracht in instellingen, variërend van vijf maanden tot ongeveer vijf-en-een-half jaar, alvorens ze werden geadopteerd. Als onderdeel van de studie, werd er voor de ouders van de deelnemende kinderen een vragenlijst ontwikkeld om te peilen of er een kans was dat hun kind zou kunnen weglopen met een vreemdeling, evenals hoe het vertrouwen van het kind zou zijn met nieuwe volwassenen.
De UCLA onderzoekers zagen dat de typisch traditioneel opgevoede kinderen hogere amygdala signalen voor hun moeders vertoonden ten opzichte van vreemden. De jongeren die eerder in een instituut hadden gewoond toonden amygdala reacties op vreemdelingen, die vergelijkbaar zijn met de reacties op adoptieouders. Bovendien, vertoonden kinderen met een geschiedenis in een instituut grotere amygdala reactiviteit t.o.v. vreemden dan de typisch traditioneel opgevoede kinderen. Verminderde amygdala differentiatie werd gecorreleerd met meer meldingen van willekeurige vriendelijkheid door de ouders.

Om de heterogeniteit van de steekproef te begrijpen, onderzochten de onderzoekers de rol van leeftijd bij adoptie. Zij zagen dat kinderen die op latere leeftijd werden geadopteerd de minste discriminatie op de scans vertoonden en de grootste mate van willekeurig gedrag.

Door deze studie kwamen er een aantal vragen naar boven: Wat zijn de eventuele effecten door vroege maternale deprivatie bij kinderen als ze volwassen worden? En zijn deze bevindingen ook van toepassing op minder ernstige vormen van deprivatie*, zoals nalatigheid in de huiselijke omgeving? De onderzoekers blijven fMRI gebruiken om de rol van de ouders te onderzoeken in de ontwikkeling van de hersenen en de bijdrage van vroege ervaringen van de geestelijke gezondheidssituatie in het verdere leven.

*gevoelens als angst, schuwheid, veroorzaakt door permanent tekort aan affectie (genegenheid)

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats