Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Zorgverleners moeten uitkijken naar met opzet veroorzaakte ziektes bij kinderen: McMaster professor

Hoewel het zelden voorkomt dat een ouder een ziekte veroorzaakt bij een kind, geeft een onderzoeker van de McMaster Universiteit aan dat artsen en andere gezondheidsmedewerkers bedacht moeten zijn op deze vorm van kindermishandeling.

Dr. Harriet MacMillan, een kinderarts en kinderpsychiater van de Michael G. DeGroote School of Medicine, zegt dat een door een verzorger-veroorzaakte ziekte bij een kind vaak niet herkend wordt.

“Het komt waarschijnlijk vaker voor dan we beseffen,” zegt MacMillan, die huiselijk geweld onderzoekt, waaronder studies van interventies gericht op het voorkomen van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Zij is de co-auteur van een nieuwe studie in het septembernummer van het tijdschrift Pediatrics, getiteld Caregiver-Fabricated Illnes (door een verzorger veroorzaakte ziekte) bij een kind: Een manifestatie van kindermishandeling die bedoeld is om artsen te voorzien van een breder begrip van een aandoening die zes tot negen procent uitmaakt van het sterftecijfer. Langdurige arbeidsongeschiktheid en blijvend letsel statistieken zijn vergelijkbaar.

Hoewel een door een verzorger-veroorzaakte ziekte bij een kind al sinds 1980 wordt besproken als het Munchausen syndrome bij volmacht (als een verzorger opzettelijk gezondheidsproblemen bij een kind veroorzaakt) is er een voortdurende discussie over alternatieve namen. De nieuwe naam legt de focus op het kind in plaats van op de motivaties van de verzorger, zei MacMillan.

Ze zegt ook dat het klinische verslag, door de American Academy of Pediatrics Committee on Child Abuse and Neglect, als doel heeft om kinderartsen en artsen die werkzaam zijn voor de gezondheid van kinderen voor te lichten en te waarschuwen. Het document beschrijft de toestand, het debat rond de tenaamstelling en het biedt up-to-date informatie. Door het onder de aandacht te brengen kan het een breed scala aan uitingen bevatten - niet alleen lichamelijke klachten maar ook psychiatrische symptomen.

Omdat het een relatief zeldzame vorm van kindermishandeling is moeten kinderartsen argwanend zijn als ze een kind zien dat een aanhoudende of terugkerende ziekte heeft die niet verklaard kan worden, met name wanneer de symptomen ongeloofwaardig lijken, zegt MacMillan. De auteurs geven aan dat er niet een duidelijk gedrag is en kinderen kunnen aankomen met iets als bloedingen of vlagen van urineweginfecties of ze vertonen deficit hyperactivity disorder.

“Het komt er echt op neer dat er zeer zorgvuldige anamnese en lichamelijk onderzoek plaats vindt, met de nadruk op communicatie met alle zorgverleners die het kind hebben gezien,” zegt MacMillan. “Het is belangrijk dat we grondig zoeken naar uitgebreide informatie over contacten met zorgverleners, daarbij rekening houdend met de privacy-wetgeving.”

Communicatie tussen professionals is cruciaal, zei ze, want een kind kan gezien worden in vele verschillende instellingen. “Dit is een toestand waarin het essentieel is voor artsen om medische dossiers in te zien en met andere zorgverleners te spreken om volledige informatie te hebben voor het uitvoeren van hun beoordeling.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats