Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kanker is een resultaat van een cellulaire standaard 'veilige modus', stelt een natuurkundige

Gezien het feit dat de sterftecijfers van kanker de laatste 60 jaar grotendeels ongewijzigd zijn gebleven, heeft een natuurkundige geprobeerd meer licht te laten schijnen op de ziekte met een andere theorie over zijn oorsprong, welk spoor van kanker helemaal terugvoert naar de dageraad van multicellulariteit, meer dan een biljoen jaar geleden.

In de speciale editie van 'Physics World' van deze maand, die is gewijd aan de "fysica van kanker", legt Paul Davies, hoofdonderzoeker bij het Centrum voor Convergentie van Physical Sciences and Kankerbiologie bij de Staatsuniversiteit van Arizona, deze radicale nieuwe theorie uit.

Davies werd leidinggevende van het centrum in 2009 toen hij nog bijna in geen enkel opzicht ervaring met kankeronderzoek had. Met een achtergrond van theoretische natuurkunde en kosmologie, werd hij aangenomen om de onderliggende beginsels van de ziekte fris en onbevooroordeeld te bekijken.

Sindsdien heeft hij vragen gesteld die zelden worden gesteld door oncologen: bedenken waarom kanker überhaupt bestaat en welke plek het inneemt in het alomvattende verhaal van het leven op Aarde.

Zijn nieuwe theorie, in het leven geroepen samen met Charles Lineweaver van de Australische Nationale Universiteit, onderkent dat kanker een erfenis is van een oude genetische "sub-routine", waar het mechanisme dat normaliter de cellen instrueert wanneer te vermenigvuldigen en af te sterven defect is, en zo de cellen te dwingen terug te keren naar een standaardoptie die lang geleden werd geprogrammeerd in hun voorouders.

"Om een computeranalogie te gebruiken, kanker is wanneer Windows standaard teruggrijpt op 'veilige modus' na een of andere foutcode," schrijft Davies.

Het resultaat van dit defect is begin van een waterval aan gebeurtenissen die we identificeren als kanker - een op hol geslagen proliferatie (groei) van cellen die een tumor vormen, die op den duur zelf mobiel wordt, zich verspreidend naar andere delen van het lichaam, en binnendringen en koloniseren.

Klassieke verklaringen veronderstellen dat kanker het gevolg is van een opeenstapeling van willekeurige genetische mutaties, waarbij de kanker iedere keer dat dit proces zich manifesteert, opnieuw begint; Davies en Lineweaver geloven echter dat het wordt veroorzaakt door een groep genen die door onze zeer vroege voorouders doorgegeven is en die "aangezet wordt" in vroege stadia van het leven van een organisme wanneer cellen zich in bepaalde vormen onderscheiden.

De twee opperen dat de genen die zijn betrokken bij de vroege ontwikkeling van een het embryo - en die daarna het zwijgen worden opgelegd, of worden uitgezet - ten onrechte gereactiveerd worden in de volwassene als gevolg van een of andere trigger of schade, zoals chemicaliën, straling of ontsteking.

"Zeer ruwweg, hoe eerder het stadium van het embryo, hoe basaler en ouder de genen zijn die de ontwikkeling begeleiden, en hoe voorzichtiger geconserveerd en wijd verspreid ze zullen worden tussen de soorten," schrijft Davies.

Verscheidene onderzoeksteams in de wereld zorgen momenteel voor experimenteel bewijs wat gelijkenissen toont tussen de uitdrukking van genen in een tumor en in een embryo, wat gewicht toevoegt aan de theorie van Davies en Lineweaver.

Davies maakt duidelijk dat radicaal nieuw denken nodig is; hij verklaart echter dat, net als ouder worden, kanker in het algemeen niet kan worden genezen maar kan worden verlicht, wat slechts mogelijk is als we de ziekte en zijn plaats in het "grote elan van evolutionaire geschiedenis" beter begrijpen.

vertaald door: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats