Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe kunnen afweercellen infecties opsporen?

Onderzoekers van McGill gebruiken computersimulaties om te belichten hoe afweercellen lichaamsvreemde antigenen kunnen identificeren

Hoe slagen afweercellen erin om grote aantallen van soortgelijke uitziende eiwitten in het lichaam te sorteren zodat ze lichaamsvreemde indringers kunnen herkennen en infecties kunnen bestrijden?

"Voor afweercellen is het onderscheiden van lichaamsvreemde eiwitten als het zoeken van een naald in een hooiberg - waarbij de naald heel erg op stro kan lijken en waarbij sommige strootjes ook heel erg op een naald kunnen lijken," merkt Paul François, hoogleraar natuurkunde bij de McGill Universiteit, op.

Het is belangrijk te begrijpen hoe afweercellen deze ontzagwekkende uitdaging aanpakken, omdat het beslissende inzichten zou kunnen verschaffen in het begrip immuunziekten, van AIDS tot en met auto-immuun ziekten.

In een onderzoek dat 21 Mei jl. in het tijdschrift Physical Review Letters werd gepubliceerd, hebben François en de aan McGill afgestudeerde student Jean-Benoît Lalanne rekenkundige gereedschappen gebruikt om te onderzoeken wat voor oplossingen immuunsystemen mogelijkerwijs gebruiken om kleine concentraties van lichaamsvreemde antigenen op te sporen (kenmerk van mogelijk schadelijke infecties) in een zee van "eigen antigenen" die gewoonlijk aanwezig zijn aan de rand van cellen.

De computersimulaties van de onderzoekers leverde een verrassend simpele oplossing op, gerelateerd aan het bekende verschijnsel van biochemische aanpassing - een algemeen biochemisch mechanisme dat organismen in staat stelt om te gaan met wisselende omgevingsfactoren.

Om oplossingen te vinden gebruikt de computer een algoritme, ingegeven door de Darwinistische evolutie. Dit algoritme, eerder ontworpen binnen de onderzoeksgroep van François, genereert willekeurig wiskundige modellen van biochemische netwerken. Vervolgens kent het hen punten toe door eigenschappen van deze netwerken te vergelijken met vooraf gedefinieerde eigenschappen van het immuunsysteem. Netwerken met de beste scores worden gekopieerd in de volgende generatie en veranderd, en dit proces wordt in vele gesimuleerde "generaties" herhaald totdat netwerken een perfect score bereiken.

In dit geval bleken bijna alle oplossingen vergelijkbaar, ze deelden een algemene kernstructuur of motief.

"Onze aanpak voorziet in een eenvoudiger theoretisch raamwerk en begrip van wat er gebeurt "als immuuncellen de "hooiberg" doorzoeken om lichaamsvreemde antigenen op te sporen en de immune reactie activeren," aldus François. "Ons model deelt vele overeenkomsten met de echte immuun netwerken. Frappant is dat de eenvoudigst ontwikkelde oplossing die we hebben gevonden zowel overeenkomstige kenmerken in zich draagt, als sommige van de blinde vlekken van echte immuuncellen, die we eerder bestudeerden in een onderzoek in samenwerking met de groepen van Grégoire Altan-Bonnet (Memorial Sloane Kettering, New York), Eric Siggia (Rockefeller Universiteit, New York) en Massimo Vergassola (Pasteur Instituut, Parijs)."

vertaald door Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats