Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verhoging van hart- en vaatziekten risicofactoren kunnen hersenfunctie doen afnemen

De hersenfunctie bij volwassenen vanaf 35 kan afnemen als hun hartkwaalrisicofactoren verhogen, volgens nieuw onderzoek verschenen in het American Heart Association tijdschrift Stroke.

"Jonge volwassenen denken dat de gevolgen van het roken of overgewicht jaren weg zijn, maar ze zijn het niet", zegt Hanneke Joosten, MD, hoofdauteur en nefrologie medewerkster aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen, Nederland.

"De meeste mensen kennen de negatieve gevolgen van hart- en risicofactoren, zoals een hartaanval, beroerte en nierinsufficiëntie, maar ze beseffen niet de invloed op de cognitieve gezondheid. Wat slecht is voor het hart is ook slecht voor de hersenen."

De Nederlandse studie omvatte 3.778 deelnemers tussen 35 en 82 jaar die cognitieve functietests ondergingen die het vermogen meten om te plannen en redeneren en om taken te starten en te wisselen. Een aparte proef mat de geheugenfunctie. De Framingham Risk Score bepaald het risico op cardiovasculaire problemen in de komende 10 jaar.

Onderzoekers vonden:
De deelnemers met de meeste hart- en vaatziekten risico's scoorden 50 procent slechter op cognitieve tests in vergelijking met deelnemers met het laagste risicoprofiel. De totale Framingham Risk Score, leeftijd, diabetes, slechte cholesterol en roken hadden negatief verband met slechte cognitieve scores.

Vergeleken met niet rokers hadden de deelnemers die één tot 15 sigaretten per dag rookten een cognitieve score van 2,41 punten minder en degenen die meer dan 16 sigaretten per dag rookten hadden een daling van 3,43 punten. De geheugen scores hadden een soortgelijke uitslag. Twee risicofactoren - roken en diabetes - waren sterke determinanten van cognitieve functie.

"Er is duidelijk een dosis respons bij rokers, zware rokers hebben een lagere cognitieve functie dan lichte of niet-rokers," zei Joosten. "Het is waarschijnlijk dat het stoppen met roken een gunstig effect heeft op de cognitieve functie."

Gezondheidswerkers moeten zich bewust zijn van de cognitieve functie bij patiënten met risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Cardiovasculaire risicofactoren, met name die welke aanpasbaar zijn zoals roken en overgewicht, moeten voortdurende aandacht krijgen van de medische wereld, de overheid en de voedingsindustrie, zei ze. "Stoppen met roken programma's zouden niet alleen kanker, beroerte en cardiovasculaire kunnen voorkomen maar ook cognitieve schade."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats