Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Toxiciteitkaart' van de hersenen kan helpen bij de bescherming van de cognitie van kankerpatiënten

Nieuw onderzoek aan het Wake Forest Baptist Medical Center geeft bestralingstherapeuten bij de behandeling van hersentumoren meer kennis over hoe de hersenen hun functies kunnen behouden na de bestrijding van kanker.

Ann M. Peiffer, Ph.D., assistent-professor van radiotherapie-oncologie aan het Wake Forest Baptist Medical Center en collega's onderzochten hoe bestraling van verschillende gebieden invloed heeft op de cognitie gedurende en na de therapie.

Bestraling van organen met kanker is ontworpen om voldoende toxiciteit creëren bij tumoren met minimale invloed op het omliggend weefsel en het voorkomen van het doden van gezond weefsel. Voor de behandeling van organen zoals de longen, lever of de nieren, weten de artsen precies hoeveel straling te geven voordat de orgaanfunctie wordt beïnvloed.

Echter geldt hetzelfde niet voor hersenweefsel zodat de onderzoekers werken aan de economische ontwikkeling van een "toxiciteitkaart" van de hersenen om het functioneren ervan te behouden. Peiffer zei dat dit de eerste poging was om de relatie te leggen tussen de dosis en de hersenfuncties. Terwijl het vermijden van doden van gezond weefsel belangrijk is helpt dit niet per se de cognitieve en functionele problemen te voorkomen bij behandelingen van kanker.

"Het probleem is de toxiciteit voor de hersenen en hun functie, wat neerkomt op cognitie of hoe je denkt en deze functies worden beïnvloed door een veel lagere dosis straling dan deze die de oorzaak is van weefselsterfte" zei Pfeiffer

De toxiciteitkaart is gemaakt op basis van de gegevens uit klinische omvangrijkere studies uitgevoerd aan het Wake Forest Baptist Medical Center. In één van die studies, keerden 57 overlevenden van hersenkanker na zes maanden of meer terug na hun bestraling om mee te doen aan testen op Donepezil, een geneesmiddel dat normaal gebruikt wordt om de mentale functies bij mensen met de ziekte van Alzheimer te verbeteren, om na te gaan of het middel effectief was voor het verbeteren van hun cognitie. De deelnemers beantwoordden vragen over cognitieve testen en die scores vormden de basis voor de prestatiegegevens van de toxiciteit kaart. De onderzoekers gingen vervolgens terug naar de medische dossiers van de deelnemers om de resultaten af te stemmen op hun stralingsdosis en individuële MRI's genomen vóór hun behandeling, zegde Peiffer.

"Door het vergelijken van de congitieve prestaties met deze metingen konden wij bepalen welk deel van de hersenen en welke dosis de congnitieve prestaties beïnvloeden," zei ze. "Dit gaf ons een eerste blik op wat de belangrijke gebieden zijn om de cognitie te beschermen tijdens de planning van het bestralingsprogramma."

Peiffer zei dat, door de stralingsdosis ontvangen door specifieke hersengebieden belangrijk voor de verschillende cognitieve functies te bekijken, tolerantieniveaus gerelateerd aan de functies kunnen worden vastgelegd. De hoeveelheid van deze kritische blootgestelde hersengebieden werden vervolgens gerelateerd aan de resultaten van specifieke tests van de cognitie of het vermogen van de patiënten om taken uit te voeren en na te denken, zoals het onthouden van een boodschappenlijstje of iets wat leek op een tekening, zegde Peiffer.

"Naarmate de technologie evolueert en wij de mogelijkheid hebben steeds grotere hoeveelheden van gezond weefsel van belangrijke functionele structuren tijdens de behandeling te sparen, is het belangrijk om de drempel te kunnen voorspellen die nodig is om de toxiciteit te voorkomen," zegde Peiffer.

Vooruitgang in de behandeling van kanker heeft de overlevingskansen en de lengte van de levensverwachting na de behandeling verhoogd, zei Peiffer maar ook de levenskwaliteit is zeer belangrijk voor de patiënten. Meer onderzoek is nodig om deze gegevens te valideren, zei ze tenslotte.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats