Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


“Motoren” die in de hersenen uitvallen, veroorzaken angst

Wanneer “motoren” uitvallen, wordt het een strijd als je ergens naartoe wilt gaan.

Problemen ontstaan op bijna dezelfde wijze bij kritieke hersenreceptoren als deze afhankelijk zijn van de moleculaire motoren die het vervolgens laten afweten. Onderzoekers doen hierover op 7 februari j.l. verslag in “Cell Reports, een publicatie van Cell Press. Zij hebben aangetoond dat deze uitvallende “motoren” stress en angst bij muizen veroorzaken.
Deze ontdekking kan de weg wijzen naar nieuwe soorten medicijnen tegen angst en andere stoornissen.

De studie bij muizen concentreert zich op 1 motor met name, bekend als KIF13A, die, volgens het nieuwe bewijsmateriaal, verantwoordelijk is voor fantastisch serotonine receptoren. Zonder juiste aanvoer, bereiken deze receptoren het oppervlak van neuronen niet en, dientengevolge, vertonen de dieren tekenen van verhoogde angst. Naast het feit om angst te begrijpen, suggereren de bevindingen ook dat defecte moleculaire motoren mogelijk een meer gemeenschappelijke en ondergewaardeerde oorzaak zijn van ziekten.

"De meeste proteïnen worden vervoerd in blaasjes of als eiwitcomplexen door moleculaire motoren," zegt Nobutaka Hirokawa van de Universiteit van Tokio. "Zoals deze studie aantoont, kunnen defecte motoren veel ziekten veroorzaken”.

Wetenschappers weten dat serotonine en serotonine receptoren betrokken zijn bij stemming, angst en agressie. Maar er is niet veel bekend over hoe die spelers rondom en of in de cellen komen. Toen Hirokawa en zijn team, KIF13A op hoog niveau in de hersenen ontdekten, vroegen zij zich af wat het nu precies deed.

De onderzoekers ontdekten dat muizen waarbij het KIF13A ontbrak, meer angst vertoonden bij zowel testen in het open veld als in een doolhof en suggereren dat dit angstig probleem het gevolg kan zijn van een onderliggend verlies van serotonine-receptor aanvoer, die tot een lager niveau van expressie leidt bij deze receptoren in de kritieke delen van de hersenen.

"Onze resultaten laten zien hoe belangrijk een rol voor deze moleculaire motor m.b.t. het controleren van angst” is, aldus de onderzoekers. Hirokawa zegt dat het nu van belang is om verder te zoeken naar anti-angst medicijnen die de hersenen serotonine receptor aanvoer kunnen herstellen.

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats