Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stanford studie toont: De grootte en connectiviteit van het hersengebied wordt gekoppeld aan het angstniveau bij jonge kinderen.

STANFORD, Californië — Langdurige stress en angst tijdens de kindertijd is een risicofactor voor het ontwikkelen van angststoornissen en depressie op latere leeftijd. Stanford University School of Medicine heeft nu aangetoond dat door het meten van de grootte en connectiviteit van een deel van de hersenen, dat geassocieerd is met de verwerking van emotie - de amygdala - , ze de mate van angst kunnen voorspellen die een jong kind ervaart in het dagelijkse leven.

Zij vonden dat hoe groter de amygdala en hoe sterker de verbindingen met de andere delen van de hersenen zijn, die betrokken zijn bij de perceptie en de regulering van emotie, hoe groter de mate van angst dat een kind ervoer.

De bevindingen betekenen niet dat een jong kind met een vergrote en zeer verbonden amygdala noodzakelijkerwijs een stemmingsstoornis gaat ontwikkelen, zegt Vinod Menon, PhD, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen en senior auteur van de studie, die online gepubliceerd zal worden op 20 november in Biological Psychiatry.

”We zijn nu niet op een punt waar we deze bevindingen kunnen gebruiken om bij een kind de kans op het ontwikkelen van stemmings- en angststoornissen tijdens volwassen leeftijd kunnen voorspellen, maar het is een belangrijke stap in het identificeren van jonge kinderen met een risico op klinische angst,” zegt Menon.

Deelnemers aan de studie waren 76 kinderen in de leeftijd van 7 - 9 jaar. ”Om de cognitieve emotionele evaluaties betrouwbaar te laten zijn is 7 jaar wel de minimale leeftijd,” zei Menon, die lid is van de Child Health Research Institute in Stanford. ”Maar de veranderingen in de amygdala kunnen eerder zijn begonnen.”

De ouders van de kinderen in de studie vulden de Childhood Behavior Checklist in, een standaard maatstaf van een kind’s algemene cognitieve, sociale en emotionele welzijn. Alle kinderen in de studie ontwikkelden zich normaal, zonder geschiedenis van neurologische of psychiatrische stoornissen, en gebruikten geen medicijnen. Geen van de kinderen in de studie ervoer in hun dagelijkse leven zoveel angst dat zij als klinisch angstig konden worden beschouwd.

De onderzoekers vergeleken de resultaten van de beoordelingsgegevens van de grootte en connectiviteit van de hersenen van elk kind om hun conclusies te trekken.

Angst is een gemeenschappelijke emotionele reactie op stress. Het helpt ons normaal gesproken om met moeilijke situaties om te kunnen gaan. Maar aanhoudende angst kan leiden tot aandoeningen zoals fobie, posttraumatische stress stoornis en een algemene angststoornis.
Studies van volwassenen die lijden aan angststoornissen hebben aangetoond dat ze vergrootte en sterk verbonden amygdalae bezitten. Tijdens onderzoek met proefdieren, geplaatst in een omgeving die chronische spanning opriep, is vastgesteld dat de amygdalae van de dieren met extra synapsen groeiden en de synaptische connectiviteit steeg na de verkregen aanhoudende angst.

De amygdala is een evolutionair primitief deel van de hersenen en ligt diep in de temporale kwab. Het bestaat uit verschillende subregio’s geassocieerd met verschillende aspecten van het waarnemen, leren en reguleren van emoties.

De basolaterale amygdala, een subgebied dat belangrijk is voor de verwerking van emotie-gerelateerde sensorische informatie en voor de communicatie met de neocortex - het evolutionair nieuwere deel van de hersenen - is specifiek de plek waar Shaozheng Qin, PhD, een postdoctorale onderzoeker en hoofdauteur van de studie, de vergroting ontdekte.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats