Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Bij dementiepatiënten zorgt hersenregio voor emotionele stoornissen

Onderzoek door het neurologisch onderzoekslab Neuroscience Research Australia (NeuRA) heeft als eerste aangetoond dat patiënten met frontotemporale dementie (FTD) de emotionele inhoud/kleur van hun herinneringen verliezen. Dit verklaart waarom FTD patiënten zich een emotioneel geladen gebeurtenis zoals een trouwerij of begrafenis niet kunnen herinneren.
Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat een regio van de hersenen, de orbifrontale cortex genaamd, een hoofdrol speelt in het verbinden van emotie aan gebeurtenissen.

“Deze stap voorwaarts bij het in kaart brengen van de hersenen is belangrijk voor het beter diagnosticeren van verschillende soorten dementie”, aldus Buitengewoon hoogleraar Professor Olivier Piquet, die het onderzoek leidt.

Het feit dat wij gebeurtenissen die met emoties gepaard gaan, zoals verjaardagsfeestjes, levendig herinneren, is een algemeen feit. Patiënten met fronttemporale dementie (FTD) – een degeneratieproces dat de frontale en temporale loben (lobben?) van de hersenen aantast – hebben veel moeite om emoties te begrijpen en uit te drukken. Maar in welke mate deze aandoening de verbinding tussen gebeurtenis en emotie verzwakt is nog niet bekend.
Om hierachter te komen heeft het NeuRA team beelden aan patiënten laten zien die bij gezonde mensen een emotionele reactie oproept. Gezonde testpersonen en patiënten met Alzheimer konden zich meer beelden herinneren met emotionele lading dan neutrale beelden. Dat was echter niet het geval bij FTD patiënten.

Professor Piquet zegt hierover : “Tot nu toe wisten wij dat emotionele herinneren werden ondersteund door de amygdala, een hersengebied dat ook te maken heeft met het doorsturen van emoties. Dit onderzoek is het eerste dat aantoont dat de orbifrontale cortex aan dit proces meedoet. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor het begrip van de relaties tussen emoties en geheugen en de verstoring van het emotionele systeem bij dit type dementie”.

NeuRA onderzoeker, Fiona Kumfor zegt dat deze bevindingen verzorgers zullen helpen om te begrijpen waarom hun geliefden moeite kunnen hebben met persoonlijke interacties. “Stel je voor dat je op de bruiloft van je dochter bent of je kleinkind voor het eerst ziet, maar dat je je dit slechts herinnert alsof je boodschappen hebt gedaan. We hebben ontdekt dat dit het leven is zoals een FTD patiënt het meemaakt, “zegt Fiona.

“Dit is het eerste onderzoek dat geheugen en emotie bij FTD patiënten tegelijk bestudeert en dat is spannend. We hebben nu nieuwe inzichten in de ziekte en kunnen nu aantonen dat emotionele herinneringen verschillend aangetast worden, afhankelijk van het type dementie.
Deze informatie kan ons helpen een leidraad te vinden voor de diagnose van verschillende types dementie en om verschillen te onderscheiden. We hebben de basis gevonden voor het gebrek dat de stoornis bij patiënten veroorzaakt, wat ons een stap dichter bij brengt om te begrijpen wat het betekent om FTD te hebben, “ besluit zij.

Vertaling: Agnes




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats