Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Traanloze uien zouden kunnen helpen in de strijd tegen hart- en vaatziekten en gewichtstoename

Uien, een belangrijk ingrediënt in recepten over de hele wereld, bestaan nu in een versie zonder tranen waarvan wetenschappers rapporteren dat zij voordelen hebben voor de gezondheid zoals zijn naaste verwant knoflook die bekend staat voor bescherming tegen hart- en vaatziekten. De resultaten die een vergelijkbare hartvriendelijke rol aan deze soort ajuiin toebedelen als van knoflook eveneens een mogelijke rol speelt in het beheer van gewichtstoename werden gepubliceerd in ACS ' Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Colin C. Eady en collega's merken opdat dat de ui een unieke chemie heeft die leidt tot het stimuleren van tranen bij het snijden. Zijn scherpheid heeft koks tevergeefs laten zoeken naar technieken om dit "tranendal" te voorkomen. Een antwoord zou kunnen komen in de vorm van een nieuw type ui met minder van het eiwit dat verantwoordelijk gehouden wordt voor het veroorzaken van dit vervelend bijverschijnsel. Het team van Eady heeft een variant ontwikkeld dat een zwavelverbinding aanmaakt vergelijkbaar met die in knoflook die de sleutel is voor de cardiovasculaire voordelen. Veel mensen eten knoflookteentjes of nemen ze als een voedingssupplement in pilvorm om de samenklontering van bloedplaatjes in het bloed, wat kan leiden tot bloedstolsels en verstopte slagaders, te verminderen. Knoflook heeft ook aangetoond de gewichtstoename te verminderen. Ze wilden weten of de nieuwe ajuin ook vergelijkbare positieve effecten op de gezondheid zou hebben .

De wetenschappers vonden in het laboratorium dat een aftreksel van deze nieuwe variant ui aanzienlijk beter het klonteren van de bloedplaatjes verminderde vergeleken met gewone uien of zelfs knoflook. Andere resultaten toonden aan dat de nieuwe ui ongeveer dezelfde anti-ontstekings eigenschappen heeft als de oorspronkelijke. Ook voorbereidende tests bij ratten toonde aan dat de traanloze ui kan helpen bij de controle van gewichtstoename - meer dan gewone uien of knoflook.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats