Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Aritmie geneesmiddel kan het risico op kanker verhogen

Een van de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van ritmestoornissen kan het risico op kanker verhogen, vooral bij mannen en mensen blootgesteld aan hoge hoeveelheden van het geneesmiddel. Dat is de conclusie van een nieuw retrospectief onderzoek online gepubliceerd in CANCER, een onafhankelijk oordelend tijdschrift van de American Cancer Society. De onderzoeksresultaten tonen aan dat een mogelijk verband tussen amiodaron en kanker verder onderzoek verdient.

Amiodaron werd goedgekeurd in 1985 voor de behandeling van hartritmestoornissen, of onregelmatige hartslag. Omdat het geneesmiddel vetoplosbaar is en heel langzaam verlaagt, kunnen grote hoeveelheden ophopen in zachte weefsels na een langdurig recept. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat amiodaron de kans op bepaalde vormen van kanker kan verhogen, maar nog geen enkel grootschalig onderzoek heeft gekeken naar de kwestie.

Om te onderzoeken, bestudeerden Vincent Yi-Fong Su, MD, van de Taipei Veterans General Hospital in Taiwan, en zijn collega's 6.418 mensen met het innemen van de drug, en volgden ze gemiddeld 2,57 jaar. In totaal ontwikkelden 280 deelnemers kanker.

Patiënten die mannelijk waren of die hoge cumulatieve dagelijkse doses amiodaron ontvingen binnen het eerste jaar hadden een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. Degenen met beide factoren hadden 46 procent meer kans om kanker te ontwikkelen dan mensen met geen van beide factoren. Rekening houdend met leeftijd, geslacht en ziekten, liepen personen die een grote hoeveelheid amiodaron kregen bijna tweemaal zoveel risico op kanker als degenen die een kleinere hoeveelheid van het geneesmiddel kregen.

"Wij stellen voor dat gevallen van kanker regelmatig dienen te worden gemeld in toekomstige amiodaron proeven, en dat verder observationeel onderzoek nodig is," zei Dr. Su. "Ook bij het voorschrijven van amiodaron, moeten artsen in gedachten houden dat deze medicatie het risico op kanker kan verhogen."

Vertaling: Natalie vd Burg


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats