Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stof ontwikkeld die hart cellen beschermt tijdens en na de hartaanval

Met behulp van twee verschillende stoffen die ontwikkeld zijn, zijn wetenschappers uit de Florida campus van The Scripps Research Institute (TSRI) in staat geweest om in dierlijke modellen weer te geven dat een specifiek enzym hartcellen en omliggende weefsels remt tegen ernstige schade en als gevolg van hartaanvallen beschermt. De verbindingen beschermen ook tegen extra letsel van gerestaureerde bloedstroom na een aanval, een proces dat bekend staat als reperfusie.

De studie, die werd geleid door Philip LoGrasso, een professor en senior wetenschappelijk directeur van ontdekking biologie aan Scripps Florida, verschijnt in de 8 februari 2013 gedrukte uitgave van het dagboek van biologische chemie.

Een hartaanval beperkt in ernstige mate de bloedtoevoer, hart cellen en het omliggende weefsel zijn verstoken van zuurstof, dat kan leiden tot enorme schade in relatief weinig tijd- soms in slechts enkele minuten. Bekend als een ischemische cascade, deze drop-off van zuurstof leidt tot een plotselinge vernietiging van metabolisch afval dat celmembranen evenals de mitochondriën beschadigt, een deel van de cel die chemische energie genereert en betrokken is bij celgroei en dood.

Helaas, voegt het herstellen van de bloedstroom aanzienlijk aan de schade toe, een ernstige medische kwestie als het gaat om de behandeling van grote ischemische evenementen zoals hartaanval en beroerte. Reperfusie versterkt opnieuw productie van vrije radicalen en reactieve zuurstof soorten dat cellen aanvalt en beschadigt, ontsteking verergert, draaien losse witte bloedcellen om als een blad aan een boom tot aanval die anders reddende cellen zijn maar nu zelfs induceren tot misschien potentieel dodelijke hartritmestoornissen.

De nieuwe studie bevond dat de remming van het enzym, kinase c-jun-N-terminal (JNK), uitgesproken als "junk" beschermt tegen ischemische reperfusie/schade in ratten, vermindering van het totale volume van dood weefsel met maar liefst 34 procent. Het verlaagt ook aanzienlijk reactieve zuurstof soorten en mitochondriale dysfunctie.

In eerdere studies bevonden TSRI wetenschappers dat JNK migreert naar de mitochondriën op oxidatieve stress. Die migratie, in combinatie met JNK activering, werd geassocieerd met een aantal ernstige gezondheidskwesties, met inbegrip van leverschade, neuronale celdood, beroerte en een hartaanval. De peptide en kleine molecuul remmers (SR3306) ontwikkeld door LoGrasso en zijn collega's blokkeren die schadelijke effecten, waardoor de geprogrammeerde celdood viervoudig gereduceert wordt.

"Dit is hetzelfde verhaal," zei LoGrasso. "Dit zijn gewoon toevallig hart cellen, maar we weten dat oxidatieve stress cellen doodt, en remming van JNK tegen deze stress beschermt. Blokkeren van de translocatie van JNK aan de mitochondriën is van essentieel belang voor het stoppen van het trapsgewijze doden en mogelijk een effectieve behandeling tegen schade aan hart cellen tijdens een ischemische/reperfusie gebeurtenis." Bovendien zei LoGrasso, dat biomarkers die tijdens een hartaanval toenemen krimpen in aanwezigheid van JNK remming, een duidelijke aanwijzing dat blokkeren door JNK de ernst van de infarct vermindert.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats