Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Gevaarlijk virusgen in genetisch gemodificeerde gewassen ontdekt

[Dr Mae-Wan Ho]

ISIS heeft gewaarschuwd tegen de CaMV 35S promotor en riep op tot het terugtrekken van alle betrokken genetisch gemodificeerde gewassen sinds 1999 omdat er vernietigend bewijs blijftkomen over de veiligheid ervan.

Gelieve dit bericht te verspreiden, maar je moet wel de URL van de originele tekst en al de links naar artikelen op onze website vemelden. Als u dit rapport nuttig vindt, gelieve ISIS te ondersteunen door u te abonneren op ons tijdschrift ISIS en moedig je vrienden aan hetzelfde te doen. U kunt ook een kijkje nemen in de ISIS boekhandel voor andere publicaties.

Hoe begraaf je een tijdbom?

Een wetenschapper van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft net ontdekt dat belangrijke genetisch gemodificeerde gewassen en producten die door het regelgevend agentschap zijn goedgekeurd voor commerciële verspreiding sedert de afgelopen 20 jaar een potentieel gevaarlijk virus-gen bevatten. Het gen - "Gene VI" - overlapt met de bloemkoolmozaïekvirus (CaMV) 35S-promotor. De CaMV 35S promoter is de meest voorkomende, meest gebruikte regulerende sequentie voor een genexpressie in GM gewassen. Deze gewichtige ontdekking werd gepubliceerd in een weinig bekend dagblad tijdens de feestdagen aan het eind van 2012 [1], en zou onopgemerkt gebleven zijn ware het niet dat het de aandacht trok van Jonathan Latham en Alison Wilson van het onafhankelijke Science News. Ze beschreven de bevinding en voerden een goede retrospectieve risico-evaluatie uit op het "Gene VI" fragment in een rapport geplaatst op hun website [2]. Dit trok zoveel aandacht van het publiek dat de EFSA en haar collega Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) [3] gezamenlijk het wetenschappelijk document waarop Latham en Wilson's rapport is gebaseerd versnipperd hebben.

EFSA en FSANZ zeggen dat de beweringen dat de virale "Gene VI" verborgen zit in de CaMV 35S promotor misschien niet veilig is voor menselijke consumptie en de normale werking van de gewassen kan verstoren volledig vals zijn. Een woordvoerder van FSANZ zegt het als volgt: "De menselijke blootstelling aan DNA van de bloemkoolmozaïekvirus en al haar eiwitproducten door consumptie van conventionele voedingsmiddelen heeft geen nadelige effecten op de gezondheid."

Ironisch genoeg is de eerste auteur van het wetenschappelijke artikel [1] Nancy Podevin van de EFSA, terwijl de tweede auteur Patrick Du Jardin aan de Universiteit van Luik in België werkt, en het EFSA GGO-panel is erkend als adviesgevend. De hoofdlijnen van de studie zijn in feite een screening van de "Gene Vi" aminozuursequentie tegenover bestaande databases van bekende allergenen en die niet vindend geeft dat een valse geruststelling terwijl de echte gevaren onder het tapijt worden geveegd.

Dit is niet de eerste keer dat de veiligheid van CaMV 35S promoter wordt in vraag gesteld.

Ernstige bezorgdheid over de veiligheid van de CaMV 35S promotor

ISIS heeft voor de eerste maal haar zorg over CaMV35S en soortgelijke promotors geuit in een mededeling gepubliceerd in het tijdschrift Microbial Ecology in Health and Disease in 1999 [4] (http://www.i-sis.org.uk/camvrecdis.php) toen werd ontdekt dat de promotor een recombinatie (fragmentatie) zou bezitten dat onbedoelde horizontale genoverdracht en recombinatie zou bevorderen, en daarbij nieuwe virussen zou creëren of oude activeren die kanker in dierlijke cellen propageren door het bekend proces van " carcigonese insertie". Van CaMV 35S promoter is bekend te functioneren in de meeste zo niet alle soorten leven (met inbegrip van menselijke cellen zoals bleek). Nog erger, veel synthetische versies van de promotor zijn gebouwd met extra versterkers voor genexpressie en sequenties van andere bronnen, die de instabiliteit (neiging tot fragmenteren) en het vermogen tot ongepaste genexpressie verhogen. (We rapporteerden ook de overlap van de 35S promoter met "Gene VI" zodat deze kennis ruim bekend moet zijn, hoewel de veiligheidsgevolgen niet duidelijk waren, althans voor ons.)

Als voorzorgsmaatregel bevolen wij ten zeerste aan dat alle transgene gewassen met CaMV35S of vergelijkbare promotors onmiddellijk teruggetrokken zouden worden uit de commerciële productie of open veldproeven.

Onze eerste studie bracht een snelle reactie op gang. Binnen twee dagen nadat het online was gepubliceerd, is er iemand in geslaagd om ten minste negen kritieken, waaronder één van Monsanto, op grote schaal te verspreiden op het internet op een website gefinancierd door de biotech-industrie. De kritieken varieerden in toon van matig beleefd tot regelrecht onbeschoft. We schreven een gedetailleerde weerlegging, die eveneens werd verspreid en gestuurd naar dezelfde website, maar geen antwoorden van de critici sindsdien. Maar in januari 2000, publiceerde Nature Biotechnology een verwrongen, eenzijdig en aanvallend verslag van onze studie door zich te concentreren op de kritiek en het volledig negeren van onze weerlegging, die we gepubliceerd hebben in hetzelfde tijdschrift waarin onze studie aanvankelijk verscheen [5] http://www.i-sis.org.uk/camv-mehd.php

Bezwaren van de "officiëlen"

Het is van belang te weten dat de bezwaren voor het kelderen van het wetenschappelijke artikel van Podevin en du Jardin [1] en Latham en Wilson [2] precies dezelfde zijn die tegen ons gebruikt werden. Het eerste bezwaar is dat de mens al duizenden jaren CaMV consumeert zonder nadelige effecten, het tweede is dat de CaMV 35S promotor alleen actief is in planten en zeker niet in dierlijke of menselijke cellen.

Onze weerlegging op het eerste bezwaar is dat het intacte CaMV, bestaand uit de CaMV gnoom verpakt in de eiwitmantel, niet besmettelijk is voor mensen of voor andere niet-gevoelige dieren en planten, zoals bekend, want het is in eerste instantie het omhulsel dat de gevoeligheid van de gastheer bepaalt. Dus het eten van het intacte virus is van weinig belang. Echter van de naakte of vrije virale gnomen (en delen daarvan) is bekend dat ze meer ontstekend werken en een breder gastheerbereik hebben dan het intacte virus. Bovendien zijn de synthetische CaMV 35S promotors zeer verschillend van de natuurlijke en beide veel agressiever als promotors voor ongepast genexpressie en meer vatbaar voor fragmenteren en recombineren.

Het tweede bezwaar - dat CaMV35S niet actief is bij dieren en menselijke cellen - is gewoon vals en wordt vermeld in de wetenschappelijke literatuur die dateert uit 1989 en terug op gewezen in een derde verslag [6] (CaMV35S promotor bevestigt fragmentatie, en het is actief bij dieren). De CaMV 35S promotor bleek hoge reportergenexpressie te ondersteunen in volwassen Xenopus oöcyten [7] en zeer efficiënte transcriptie te geven in extracten van celkernen uit HeLa-cellen (een menselijke cellijn) [8].

En wat met onze oorspronkelijke bezorgdheid over de CaMV 35S promoter die virussen activeert? Er zijn nieuwe aanwijzingen dat de CaMV 35S promoter inderdaad de vermenigvuldiging van ziekte-geassocieerde virussen zoals HIV en cytomegalovirus door de inductie van eiwitten die nodig zijn voor transcriptie van het virus verhogen [9] (New Evidence Links CaMV 35S promotor to HIV transcriptie).

Het is in deze context dat Latham en Wilson's verslag van ISIS [10] (Potentially Dangerous Virus Gene Hidden in Commercial GM Crops, SiS 57) dient te worden gelezen, dat volledig onze oorspronkelijke aanbeveling voor een totaal terugroepen van de getroffen genetisch gemodificeerde gewassen rechtvaardigt. Dezelfde oproep wordt vervolgens herhaald door Latham en Wilson.

Referenties

1. Podevin N and du Jardin P. Possible consequences of the overlap between the CaMV 35S promoter regions in plant transformation vectors used and the viral gene VI in transgenic plants. GM Crops and Food 2012, 3, 1-5.

2. Latham J and Wilson A. Regulators discover a hidden viral gene in commercial GMO crops, Independent Science News 21 January 2013, http://independentsciencenews.org/commentaries/regulators-discover-a-hidden-viral-gene-in-commercial-gmo-crops/

3. “Alarming GM study shredded by authorities”, Kondinin Group, 24 January 2013, http://www.kondiningroup.com.au/StoryView.asp?sectionsource=s1450060&StoryID=795111855

4. Ho MW, Ryan A, Cummins J. Cauliflower mosaic viral promoter – a recipe for disaster? Microb Ecol Health Dis 1999, 11, 194–7.

5. Ho MW, Ryan A, Cummins J. Hazards of transgenic plants with the cauliflower mosaic viral promoter. Microb Ecol Health Dis 2000, 12, 6–11.

6. Ho MW, Ryan A, Cummins J. CaMV35S promoter fragmentation hotspot confi rmed and it is active in animals. Microb Ecol Health Dis 2000, 12, 189.

7. Ballas N, Broido S, Soreq H, Loyter A. Efficient functioning of plant promoters and poly(A) sites in Xenopus oocytes. Nucl Acids Res 1989, 17, 7891–903.

8. Burke C, Yu XB, Marchitelli L, Davis EA, Ackerman S. Transcription factor IIA of wheat and human function similarly with plant and animal viral promoters. Nucleic Acids Res 1990, 18, 3611–20.

9. Ho MW and Cummins J. New evidence links CaMV 35S promoter to HIV transcription. Microb Ecol Health Dis 2009, 21, 172-4.

10. Latham J and Wilson A. Potentially dangerous virus gene hidden in commercial GM crops. Science in Society 57 (to appear).

Bron: http://www.i-sis.org.uk/Hazardous_Virus_Gene_Discovered_in_GM_Crops.php

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats