Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Gewichtstoename beïnvloedt persoonlijkheid

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychologische Wetenschappen hebben mensen die aan gewicht bijkomen meer kans toe te geven aan verleidingen maar denken ze ook meer na over hun acties,

Om te begrijpen hoe schommelingen in lichaamsgewicht invloed kunnen hebben op veranderingen in de persoonlijkheid, onderzocht psychologische wetenschapper Angelina Sutin van de Florida State University College of Medicine en collega's van de National Institutes of Health (NIH) gegevens van twee grootschalige longitudinale studies onder bewoners van Baltimore.

"We weten veel over hoe persoonlijkheidstrekken bijdragen tot gewichtstoename," zei Sutin. "Wat we niet weten is of significante veranderingen in het gewicht invloed hebben op veranderingen in de kern van onze persoonlijkheidskenmerken Gewicht kan een dergelijke emotionele kwestie te zijn; we dachten dat de gewichtstoename kan leiden tot lange termijn veranderingen in het psychisch functioneren."

De studies, NIH Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) en de Baltimore Epidemiologic Catchment Area (ECA) studie omvatten meer dan 1.900 mensen in totaal van alle leeftijden en sociaal economische niveaus. Gegevens over de deelnemers 'persoonlijkheidskenmerken en hun lichaamsgewicht werden verzameld op twee tijdstippen van elkaar gescheiden door bijna één decennium. In één studie werd het gewicht van de deelnemers door een arts gemeten op de twee tijdstippen; in de andere studie meldden de deelnemers zelf hun gewicht en werd het later gemeten door een arts.

Sutin en collega's vonden dat de deelnemers die minstens een stijging van 10 procent van het lichaamsgewicht hadden een stijging van impulsiviteit etalleerden- met een grotere neiging toe te geven aan verleidingen - in vergelijking met degenen wier gewicht stabiel was gebleven. Uit de gegevens blijkt niet of verhoogde impulsiviteit een oorzaak voor of een gevolg van meergewicht was, maar ze tonen wel een intieme relatie aan tussen de fysiologie van een persoon en zijn of haar psychologie.

Verrassend was dat mensen die in gewicht bijgekomen weren ook een toename meldden van overleg met een grotere neiging om te denken op basis van hun beslissingen. Beraadslaging heeft de neiging om te verhogen bij elke volwassene, maar de toename was bijna het dubbele voor deelnemers die bijgekomen waren in vergelijking met degenen wiens gewicht hetzelfde was gebleven.

"Als lichaam en geest met elkaar verweven zijn dan zal de verandering van het ene ook het andere doen wijzigen," zei Sutin. "Dat is wat onze bevindingen suggereren."

Sutin en collega's speculeren dat deze toename in overleg het resultaat zou kunnen zijn van de negatieve feedback van familie of vrienden - mensen zullen waarschijnlijk twee keer nadenken om een tweede plakje cake te nemen als ze het gevoel hebben dat iedereen naar ze kijkt.

Deze bevindingen tonen aan dat, hoewel mensen met gewichtstoename zich meer bewust zijn van hun besluitvorming, ze nog steeds moeilijk kunnen weerstaan ​​aan verleidingen.

"Het onvermogen om te hunkeren naar controle kan een vicieuze cirkel zijn die de spieren voor zelfbeheersing verzwakt". "Toegeven aan de verleiding vandaag kan het vermogen om morgen te weerstaan moeilijker maken. Besluit: personen die in gewicht zijn toegenomen zijn kunnen het risico verhoogd hebben voor extra gewichtstoename door veranderingen in hun persoonlijkheid."

Vertaling: André Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats