Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Mensen lijken aantrekkelijker in groep dan alleen

Volgens de bevindingen gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Wetenschappen, hebben mensen de neiging om te worden beoordeeld als aantrekkelijker wanneer ze deel uitmaken van een groep dan wanneer ze alleen zijn.

Dit fenomeen - eerst wel het "cheerleader effect" genoemd door ladykiller Barney Stinson in de populaire tv-show "How I Met Your Mother " - suggereert dat een paar vrienden rondom zich misschien een manier is om een verhoogde aantrekkelijkheid te ervaren.

Volgens psychologische wetenschappers Drew Walker en Edward Vul van de Universiteit van Californië, San Diego, hebben mensen de neiging om aan een groep een gemiddeld gezichtskenmerk toe te wijzen waardoor het gezicht van een individu meer als gemiddeld wordt ervaren dan het in werkelijkheid is.

Terwijl het gemiddelde misschien een slechte zaak lijkt suggereert onderzoek dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is voor de aantrekkelijkheid:

"Dat gemiddeld gezichten aantrekkelijker zijn is waarschijnlijk te danken aan het gemiddelde uit onaantrekkelijk eigenaardigheden," zegt Walker." Misschien is het net als bij de Tolstoj's familie : Mooie mensen zijn allemaal hetzelfde maar elk onaantrekkelijk persoon blijft niet aantrekkelijk op zijn eigen."

Walker en Vul vermoedden dat de aantrekkelijkheid van gemiddelde gezichten in combinatie met de neiging om groepen voorwerpen te coderen als een geheel eigenlijk het cheerleader effect zou ondersteunen. Om dit te testen voerden de onderzoekers vijf experimenten uit met meer dan 130 studenten.

Aan de deelnemers werden foto's getoond van 100 mensen van wie ze de aantrekkelijkheid moesten beoordelen. Soms was de persoon die moest worden beoordeeld in een groepsportret met twee andere mensen en de andere keer werden de foto's bijgesneden zodat de persoon alleen werd getoond.

De deelnemers beoordeelden zowel vrouwelijke als mannelijke proefpersonen als aantrekkelijker in groep dan wanneer zij alleen afgebeeld werden. Afgebeeld zijn in groep biedt een aantrekkelijk voordeel dat ruwweg genoeg is om iemand van het 49ste percentiel op het 51ste percentiel van de aantrekkelijkheidsladder te brengen.

"Het effect is zeker klein maar sommigen van ons kunnen alle hulp gebruiken" schertst Vul.

In verschillende andere experimenten ontdekten Walker en Vul dat de foto's geen samenhangende groepsportret moeten zijn om dit effect te verkrijgen. Toen de deelnemers werd gevraagd om de aantrekkelijkheid van een persoon te beoordelen uit een collage van 4, 9 en 16 foto's werd de groepsfoto nog steeds hoger gewaardeerd dan wanneer foto 's dat individu alleen toonden.

Walker en Vul verkennen momenteel de nuances van deze eerste bevindingen:

"Als het gemiddelde aantrekkelijker is omdat onaantrekkelijk eigenaardigheden vaak elkaar opheffen zou bij individuen met complementaire gelaatstrekken - een persoon met smalle ogen en een persoon met grote ogen bijvoorbeeld - een grotere verhoging van aantrekkelijkheid waar te nemen zijn in groep vergeleken met groepen bestaande uit personen die meer vergelijkbare kenmerken hebben."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats