Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Ik ben ok, jij bent niet ok

De rechter supramarginale gyrus (een gyrus is een hersengedeelte – vert.) speelt een belangrijke rol bij empathie

Egoïsme en narcisme lijken in opkomst te zijn in onze samenleving, terwijl empathie aan het afnemen is. En toch, het vermogen om onszelf in andermans situatie te kunnen verplaatsen is uiterst belangrijk voor onze samenleving. Een onderzoeksteam onder leiding van Tania Singer van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences heeft ontdekt dat onze eigen gevoelens ons vermogen tot empathie kan vervormen.

Dit emotioneel gedreven egocentrisme wordt herkend en gecorrigeerd door de hersenen. Wanneer echter de rechter supramarginale gyrus niet naar behoren functioneert of als we bijzonder snel beslissingen moeten nemen, is onze empathie ernstig beperkt.

Bij de beoordeling van de wereld om ons heen en onze medemensen, gebruiken we onszelf als maatstaf en neigen we ertoe om onze eigen emotionele toestand op anderen te projecteren. Terwijl cognitieonderzoek dit fenomeen al in detail heeft bestudeerd, is er niets bekend over hoe het werkt op een emotioneel niveau.

Er werd aangenomen dat onze eigen emotionele toestand ons begrip van emoties van anderen kan vervormen, in het bijzonder als deze totaal anders zijn dan de onze. Maar dit emotionele egocentrisme was tot nu toe niet in kaart gebracht.

Dit is precies wat het Max Planck onderzoekers hebben bereikt in een complexe marathon van experimenten en tests. Ze ontdekten ook het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor deze functie, die ons helpt om onze eigen emotionele toestand te onderscheiden van die van andere mensen.

Het gebied in kwestie is de supramarginale gyrus, een winding van de cerebrale cortex, die ongeveer is gelegen op de kruising van de pariëtale, temporale en frontale kwab. "Dit was onverwacht, want we hadden de temporo - pariëtale verbinding gedacht. Dit ligt meer naar de voorkant van de hersenen," legt Claus Lamm, een van de auteurs van de publicatie.

Vertaald door Lisa




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats