Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


An apple a day keeps the doctor away

Een 150 jaar oud spreekwoord doorstaat de tijd zeggen onderzoekers.

Volgens een studie verschnen in de kersteditie van 'The BMJ' zou het voorschrijven van één appel per dag aan alle volwassenen van 50 jaar en ouder in het Verenigd Koninkrijk rond 8500 vasculaire sterfgevallen zoals hartaanvallen en beroertes per jaar voorkomen of vertragen - vergelijkbaar met het geven van statines voor iedereen boven de 50 jaar.

De onderzoekers concluderen dat de 150 jaar oude gezondheidsboodschap: " Een appel per dag houdt de dokter weg" in staat is om het resultaat van de moderne geneeskunde in deze te evenaren en veel minder bijwerkingen te hebben. Het onderzoek houdt rekening met mensen die al statines nemen om hun risico op vasculaire ziekte te verminderen en de auteurs benadrukken dat niemand daarmee moet stoppen maar in elk geval is het eten van meer appelen aan te raden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn veranderingen in levensstijl aanbevolen als eerste stap naar het voorkomen van hart- en vaatziekten. Onderzoeken suggereren in elk geval dat statines het risico van vasculaire problemen verminderen , ongeacht iemands onderliggene risico van cardiovasculaire ziekte. Als zodanig wordt opgeroepen voor een groter gebruik van statines met name door mensen van 50 jaar en ouder .

Met behulp van wiskundige modellen heeft een team van onderzoekers van de Universiteit van Oxford een test opgezet voor het vergelijken van een 150 jaar oud spreekwoord met het meer algemeen gebruik van statines bij de Britse bevolking. Zij analyseerden het effect op de meest voorkomende oorzaken van vasculaire sterfte van het voorschrijven van hetzij één statine per dag voor degenen die dat nog niet namen of van één appel per dag voor iedereen ouder dan 50 jaar in het Verenigd Koninkrijk .

De onderzoekers gingen uit van een 70 % medewerking en dat de totale calorie-inname constant bleef.

Zij schatten dat 5,2 miljoen mensen momenteel in aanmerking komen voor behandeling met statines in het Verenigd Koninkrijk en dat aan 17,6 miljoen mensen die momenteel geen statines nemen statines zouden worden aangeboden als aanbeveling voor primaire preventie maatregel voor iedereen boven de 50.

Zij berekenen dat het aanbieden van een dagelijkse statine aan 17,6 miljoen volwassenen het jaarlijkse aantal vasculaire sterfgevallen zou verminderen met 9400 , terwijl het aanbieden van een dagelijkse appel aan 70 % van de totale Britse bevolking boven de 50 jaar ( 22 miljoen mensen ) 8500 vasculaire sterfgevallen zouden kunnen voorkomen worden.

Echter hebben statines bijwerkingen en het voorschrijven van statines aan iedereen boven de leeftijd van 50 zou naar verwachting leiden tot meer dan duizend extra gevallen van spierziekte (myopathie) en meer dan tienduizend extra diagnoses van diabetes .

Extra modellering toonden een verdere verlaging van 3 % van het jaarlijkse aantal vasculaire sterfgevallen aan bij voorschrijven van appels of statines aan iedereen ouder dan 30 jaar. Echter het aantal bijwerkingen wordt voorspeld te verdubbelen .

"Deze studie toont aan dat kleine veranderingen in het dieet en het toegenomen gebruik van statines op populatieniveau significant vasculaire sterfte in het Verenigd Koninkrijk kunnen verminderen ", zeggen de auteurs .

"Dit onderzoek ondersteunt de oproep voor toenemend gebruik van geneesmiddelen voor primaire preventie van hart- en vaatziekten maar ook voor het doorzetten van het beleid ter verbetering van de nutritionele kwaliteit van de Britse eetgewoontes, " concluderen zij .

Dr Adam Briggs van de BHF Health Promotion Research Group aan de Universiteit van Oxford zei: "De Victorianen hadden het bij het rechte eind toen zij met hun schitterend helder en eenvoudig volksgezondheidsadvies: " One apple a day keeps the doctor away" kwamen aandraven" Het is gewoon schitterend te constateren hoe effectief kleine veranderingen in de voeding kunnen zijn en dat zowel gezonder leven als geneesmiddelen echt een verschil maken in het voorkomen van hart- en vaatziekten en beroertes.

Terwijl tot nu toe niemand momenteel voorgeschreven kreeg statines te vervangen door appels, kunnen we allemaal profiteren van gewoon eten van meer fruit."

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats